Spaans eilandje gaat weer over in Franse handen

door admin
Spaans eilandje gaat weer over in Franse handen

Het gaat om een eilandje dat tegenwoordig zo’n 8.000 vierkante meter telt. Ondanks deze verwaarloosbare afmeting vormde het het toneel van het verstandshuwelijk tussen de Franse ‘zonnekoning’ Lodewijk de 14e en zijn Oostenrijkse Maria Theresía, dochter van Felipe de 4e op 9 juni 1660. Een historische gebeurtenis omdat met dat huwelijk het einde van de Dertigjarige Oorlog tussen Frankrijk en Spanje werd bezegeld. Die oorlog werd formeel beëindigd met de Vrede van Westfalen op 7 november 1659. De Spaanse schilder Velázquez was er te gast en legde het evenement vast op het doek. Het zou een van zijn laatste werken zijn voor hij op 6 augustus 1660 overleed.

Onbewoond eiland

Elk jaar op 1 augustus draagt Spanje Isla de los Faisanes over aan Frankrijk. Het valt onder jurisdictie van dit land tot het eind januari weer naar Spanje gaat. Het gaat om het kleinste grondgebied ter wereld dat door twee naties wordt gedeeld. Het eilandje ligt in de monding van de rivier Bidasoa die in het Baskenland tussen het Spaanse Irun en het Franse Hendaye de grens tussen deze twee landen vormt. Er woont niemand en er heeft ook nooit iemand gewoond. Er is zelfs geen brug. Het eiland ligt op circa 50 meter van de Franse en de Spaanse kusten. Soms is het tij echter zo laag dat je er bijna naar toe kunt lopen. Echter dat is verboden. Eens in de vijf dagen controleren militairen van een van de heersende landen of alles goed is. De neutrale status van het grondgebiedje staat symbool voor de samenwerking tussen Frankrijk en Spanje.

Laatste bezoek

De laatste keer dat het echt werd betreed was in 1974 toen leden van de gewapende Baskische terreurgroep ETA er een poging deden de grens over te steken. Bij een confrontatie met de Spaanse Guardia Civil kwamen een officier en een terrorist om het leven. Voorts wordt het voortbestaan van Isla de los Faisanes bedreigd door erosie. Voordat Frankrijk en Spanje besloten dat probleem aan te pakken was het eilandje 80 bij 5 meter groot. Nu is dat weer 215 bij 38 meter. De naam schijnt een Spaanse verbastering te zijn van óf Isla de los Paussans of Isla de los Faísants, maar fazanten hebben er nooit gewoond.

Dit vind je misschien ook leuk