Grote bal in plaats van stier veroorzaakt zwaargewonde op dorpsfeest

door admin
Grote bal in plaats van stier veroorzaakt zwaargewonde op dorpsfeest

Die bal wordt door de hellende straten op snelheid gebracht, zodat vervolgens een paarhonderd mensen hard rennend proberen te voorkomen in botsing te komen met het gevaarte. De ‘boloencierro’ is een variant op de normale ‘encierro’, wat stierenrennen betekent in Spanje nog een zeer levende traditie is, ondanks de toenemende tegenstand tot culturele evenementen waarbij dieren worden ingezet ter vermaak. 

Het dorp besloot in 2011 niet uit loyaliteit met dieren de stieren door een bal te vervangen, maar om de kosten te drukken. Het aanschaffen van één bal was een stuk goedkoper dan een stuk of zes stieren. Men bevond zich immers midden in de crisistijd. 

Door de jaren heen komen er steeds meer mensen op het feest af, zei burgemeester Javier de los Nietos vorige week nog trots. Dit jaar waren er al 700 deelnemers. Helaas ging het vrijdag al mis toen een man gewond raakte na een aanvaring met de bal. Hij brak drie ribben en verloor het bewustzijn. Zondag werd hij echter al uit het ziekenhuis ontslagen. 

Minder voorspoedig liep het af voor een andere deelnemer. Hij struikelde door de bal en kwam met een grote klap met zijn hoofd op het asfalt terecht. Hij werd met zwaar hersenletsel opgenomen in een nabijgelegen ziekenhuis en onderging een spoedoperatie. Op dit moment wordt hij nog in coma gehouden. 

Verbod op stierengevechten

Steeds meer regio’s en gemeenten in Spanje verbieden het stierenvechten. Zo was er al in 1991 een verbod op het controversiële volksvermaak op de Canarische Eilanden. In 2012 verbood Catalonië stierenvechten, de gemeente Marbella wil stierengevechten dit jaar afschaffen en de Balearen besloten voor de zomer dat stieren tijdens gevechten niet meer gedood mogen worden. Zo zijn er nog meer kleinere gemeenten die zelf besluiten geen stierengevechten meer te houden. 

De huidige Spaanse, rechts-conservatieve overheid doet er alles aan om de traditie in leven te houden. Zo bracht het na een ban stierengevechten weer terug op de nationale televisie, oordeelde het grondwettelijk hof dat het verbod in Catalonië illegaal was en bestempelde het stierenvechten tot officieel cultureel erfgoed. 

Volgens dierenactivisten is de interesse voor het typisch Spaanse vermaak tanende. Sinds 2007 is het aantal gevehten gedaald van 953 tot 398 in 2014. Volgens de sector is die daling te wijten aan de crisis, maar ook in de booming jaren voor de crisis daalde het aantal stierengevechten al van 850 in 2003 naar 781 in 2005. 

Dit vind je misschien ook leuk