Uitbreiding Schiphol met een Spaans tintje

door admin
Uitbreiding Schiphol met een Spaans tintje

Als de bouw van de nieuwe terminal met als werkterm Terminal A in 2023 voltooid is, kan Schiphol jaarlijks 14 miljoen passagiers extra verwerken. Die komen bij de huidige 63 miljoen, waarmee Schiphol het grootste vliegveld is op het Europese vasteland. De terminal krijgt een oppervlakte van ruim 100.000 vierkante meter, dat zijn twintig voetbalvelden. Alleen het dak is al 180 bij 150 meter. 

Het ontwerp lijkt wat design betreft op de andere terminals van de Nederlandse luchthaven. Dat was ook de opdracht. De nieuwe ruimte moet bij het ADN van het huidige Schiphol passen: eenvoudig, elegant en praktisch. Opvallend in het ontwerp is de ruimte voor licht. Enorme ramen in het dak zorgen ervoor dat het daglicht altijd maximaal gebruikt wordt. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de milieuvriendelijheid. 

Het ontwerp werd maandag gepresenteerd op Schiphol. Topman Jos Nijhuis gaf aan: ‘Voor dit gebouw moeten we parkeergarages slopen en wegen verleggen, maar daar krijgen we een state-of-the-art terminal voor terug. Het gebouw gaat naadloos aansluiten op de bestaande infrastructuur van Schiphol.’ De bouw gaat in 2020 van start.

Lamela architecten

Het Spaanse architectenbureau Lamela was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van T4 op de luchthaven van Madrid-Barajas. Die terminal werd vier jaar geleden geopend. Oprichter Antonio Lamela overleed in april dit jaar. Hij was met zijn ontwerpen in de jaren zestig erg belangrijk voor het Zuid-Spaanse vakantieoord Torremolinos. Hij ontwierp daar het – inmiddels afgebroken – Hotel Melía Tres Carabelas, de urbanisatie Playamar en La Nogalera.

Met La Nogalera was Lamela voor zijn tijd erg innovatief. Hij ontwierp zes gebouwen die hoog in de lucht met elkaar werden verbonden middels wandelgangen. Eronder waren groenzones. Lamela ontwierp eveneens eind jaren zestig de Torres de Colón aan het gelijknamige plein in Madrid. Veel later zorgde hij voor een uitbreiding van het stadion Santiago Bernabeu van Real Madrid. 

Dit vind je misschien ook leuk