Wat hebben Alkmaar Ontzet, Spanje en hutspot met elkaar te maken?

door admin
Wat hebben Alkmaar Ontzet, Spanje en hutspot met elkaar te maken?

Dit wordt gevierd met allerlei activiteiten voor jong en oud die worden georganiseerd door de Gemeente en de 8 October Vereniging Alkmaar Ontzet.

Lang geleden was Nederland nog deel van het Spaanse koninkrijk. Het legen van Vlaanderen belegerde Alkmaar van 21 augustus tot 8 oktober 1573. Met de inzet van zijn burgers en met de hulp van Willem van Oranje doorstond Alkmaar deze belegering succesvol. Willem van Oranje kwam op het idee de dijken rondom Alkmaar door te breken, waardoor de Spanjaarden vast bleven zitten in de modder. Zodoende konden hun kanonnen niet dicht genoeg bij de stad worden afgevuurd. Toen het daarbij ook nog kouder werd, gaven de Spanjaarden zich op 8 oktober over.

De stad werd toen herbouwd en ook nog een gerecht rijker. Na het vertrek van de laatste Spanjaarden werd er volgens overlevering in een veld een verlaten ketel gevonden met daarin gekookte uien en wortels. Samen smaakte dat erg lekker. De Alkmaarders voegden als aanvulling aardappelen toe en zo ontstond de traditionele Nederlandse hutspot

Afgelopen jaar werd het feest in een nieuw jasje gestoken en kreeg het een nieuwe naam: De Victoriefeesten. Die waren zo succesvol dat de gemeente besloot de viering op dezelfde manier voort te zetten. Dit jaar vinden de Victoriefeesten plaats van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober. Klik hier voor het volledige programma.

Dit vind je misschien ook leuk