De 10 koelste dorpen van Spanje in de zomer

door admin
De 10 koelste dorpen van Spanje in de zomer

Dorpen waar de Spaanse zomerhitte niet doordringt? Die bestaan vooral dankzij de drie klimaten die in Spanje voorkomen en het feit dat Spanje op Zwitserland na het meest bergachtige land van Europa is. En hoe hoger, hoe koeler.

De meeste dorpen op ons lijstje van koelste Spaanse dorpen liggen dan ook hoog en in de noordelijke helft van het land. Toch zijn er ook koele plaatsen in het uiterste zuiden van Spanje. Bijvoorbeeld in Andalusië. Anderen liggen op een plek met een specifiek micro-klimaat, zoals geldt voor Grazalema.

Hier vertellen we je in welke dropen de hitte in de zomer het minst drukkend is.

1. Griegos

Griegos is een klein dorpje in de dunbevolkte provincie Teruel (Aragón). Het ligt in de Sierra de Albarracín. In de zomer wordt het beschouwd als een van de koudste plaatsen van Spanje. Dat dankt het dorp dankzij het feit dat het op 1.604 meter boven de zeespiegel op de Spaanse hoogvlakte ligt. De gemiddelde jaartemperatuur in Griegos ligt tussen de 7 en 8 ºC, waarbij juli de warmste maand is, met een maximum van 24 ºC en een minimum van 10 ºC. Dus de nachten hier zijn heerlijk koel. Eerder schreven we nog over Griegos dat het nieuwkomers banen en drie maanden gratis huur aanbiedt om de 130 koppen tellende bevolking aan te vullen.

2. Ezcaray

Ezcaray is een dorp in wijnregio La Rioja. Het ligt in het zuidwesten in de regio La Rioja Alta in een vallei van de bergen die de noordwand van het Iberisch Systeem vormen. De gemiddelde temperatuur in Excaray is in de zomer 19 graden. Dat betekent dus ook dat zelfs tijdens een hittegolf de temperaturen niet extreem zijn. Het is een pittoresk plaatsje dat zijn roem dankt aan een eens florerende textielindustrie. De omgeving is ideaal voor buitensportactiviteiten. En voor wijnliefhebbers is hier natuurlijk ook genoeg te doen.

3. Isaba

Het dorpje Isaba ligt in de Noord-Spaanse regio Navarra. Dankzij de gunstige ligging in de Roncal-vallei, stijgen de temperaturen er niet buitensporig en blijven ze in de zomer gemiddeld 17,5 graden. Bijkomend voordeel is dat Isaba in een schitterende omgeving ligt met indrukwekkende bergtoppen en uitgestrekte bossen. In het dorpje staan typische stenen en houten huizen aan smalle straatjes. Ook stroomt er een kleine rivier door het dorp. De stad is gecentreerd rond de San Cipriano kerk, een prachtig historisch gebouw.

4. Bellver de Cerdanya

Het middeleeuwse dorpje Bellver de Cerdanya ligt in de Catalaanse provincie Lleida in de regio Baja Cerdanya. Met een gemiddelde temperatuur rond de 19 graden in juli wordt dit beschouwd als een van de koelste plaatsen in de Spaanse zomer. Bovendien wordt het vaak genoemd als een van de mooiste dorpjes in de Catalaanse Pyreneeën. In het oude centrum staat een Romaans kerkje uit de 11e eeuw, de Santa Maria de Bell-Eloc. Zomers wordt het drukbezocht door wandelaars en in de winter kun je in de omgeving skiën.

5. Cies-eilanden

Op deze schitterende, kleine archipel in de Atlantische Oceaan voor de kust van Galicië is de gemiddelde temperatuur in de zomer 14 graden. Hier ligt zelfs het beste strand ter wereld volgens de prestigieuze Britse krant The Guardian. Playa las Rodas siert wel vaker lijstjes met mooiste stranden van Spanje. De Romeinen noemden de Cíes Eilanden niet voor niets ‘goden eilanden’. Op Cíes kun je alleen overnachten in een tent op de camping. En vol is vol, dus reserveer tijdig een plekje. Vanaf Vigo, Baiona en Cangas de Morrato varen er vanaf Pasen regelmatig boten naartoe.

6. Puebla de Lillo

Ook Puebla de Lillo in León behoort tot de koelste dorpen van Spanje. Het kwik in deze kleine pittoreske gemeente stijgt in de zomer gemiddeld niet hoger dan 17 graden. Dat betekent dat wie er de nacht wil doorbrengen, lekker onder een dekbed of deken kan liggen. Het dorp ligt in het prachtige berggebied Picos de Europa, dus vormt een mooie uitvalsbasis voor bergsporten. Bijkomend voordeel is dat het op de stranden van Asturië en Cantabrië ook in de Spaanse zomer erg goed toeven is. De elegante badplaats Ribadesella ligt op 2 uur rijden.

7. Molina de Aragón

Molina de Aragón ligt in de regio Señorío de Molina-Alto Tajo in de provincie Guadalajara tussen Madrid en Zaragoza. Het staat bekend om zijn relatief lage temperaturen in juni, juli en augustus. De thermometers wijzen temperaturen aan die in de zomermaanden schommelen tussen 12ºC en 14ºC. In het dorp ligt het bijzondere, middeleeuws kasteel Molina-Alfoz. Het dateert uit de 11e eeuw en is een van de best bewaard gebleven kastelen van Spanje. En mocht je de hitte missen. In 2,5 uur rijden lig je op het strand van Sagunto en in 2,5 uur rijden sta je in het centrum van Valencia.

8. Grazalema

De koelste plek in Andalusië is het dorpje Grazalema in de Sierra de Grazalema (Cádiz). Het heeft ook de naam het natste dorp van Spanje te zijn. De jaarlijkse gemiddelde neerslag is meer dan 22.000 liter per vierkante meter. Dat komt door het zogenoemde ‘föhneffect’. Warme wolken vol vocht drijven vanaf de Atlantische Oceaan landinwaarts en stuiten in Cádiz op de barrière van bergketens die hen hoger dwingt. De wolken koelen af en het condensatieproces resulteert in neerslag. En dankzij dat vele water is het er on-Andalusisch groen, wat het ook een heerlijke wandelbestemming maakt.

9. Pradollano

Ski-dorp Pradollano is officieel het hoogste dorp van Spanje. Het ligt op 2.078 meter in de provincie Granada op de noordhellingen van de Sierra Nevada. Voor pittoreske foto’s hoef je er niet heen, want zoals zoveel skidorpen in Europa is Pradollano snel gebouwd met karakterloze gebouwen en het ligt er vooral in de zomer vrij zielloos bij. Toch zijn er ook dan enkele hotels geopend. Vooral mountainbikers en wandelaars komen er graag omdat zij naar de Pico Veleta (3.396 m) kunnen fietsen of de top van de Mulhacen bedwingen. Met een beetje mazzel stuit je nog op het laatste plakje sneeuw. Terwijl mensen op anderhalf uur rijden aan de Zuid-Spaanse kust zuchten van de hitte, kan het in Pradollano een verfrissende 22 graden zijn.

10. Capileira

Net als Pradaollano ligt ook Capileira hoog (op 1.436m) in de Sierra Nevada, maar dan op de zuidflanken. Al kunnen de temperaturen er overdag hoog oplopen, ‘s avonds koelt het al snel weer af en de aangename temperatuur blijft aan het einde van de ochtend hangen. Wie van koele nachten houdt, kan zich dus verheugen op het slapen onder een dekbed. Bovendien ligt Capileira in de prachtige streek La Alpujarra. Een uniek gebied in Andalusië met overal waterbronnen en snel stromende riviertjes. Het is er erg groen, fris en alles groeit en bloeit er. Onder Capileira, op dezelfde berghelling, liggen ook de pittoreske dorpjes Bubión en Pampaneira. Ze doen Arabisch aan omdat ze werden gebouwd in de eeuwen dat de Moren over dit gebied heersten.

 

Dit vind je misschien ook leuk