Druivenprijzen en droogte bedreiging voor wijnsector Valencia

door admin
Druivenprijzen en droogte bedreiging voor wijnsector Valencia

Allereerst is de druivenproductie in de regio aanzienlijk gedaald door ongunstige weersomstandigheden. In het wijngebied Utiel-Requena is zelfs een daling van zo’n 60 procent geregistreerd. 

De belangrijkste oorzaak van deze productiedaling de aanhoudende droogte, hoewel in sommige regio’s ook schade door hagel is gemeld. Deze daling is niet alleen waargenomen in Utiel-Requena, maar ook in andere productiegebieden zoals Hoya de Buñol en Vinalopó in Alicante, met dalingen van respectievelijk 30% en tussen de 30% en 40%. 

Gewone bladcicade

Bovendien hebben wijnbouwers in Vinalopó te maken met extra problemen door aanvallen van de gewone bladcicade op de bladeren van de wijnstokken. Dit kan de productie en de kwaliteit van de geproduceerde wijn beïnvloeden. 

Druivenprijzen

De huidige druivenprijzen hebben, ondanks de drastische daling van de productie, geen evenredige stijging laten zien. In regio’s zoals Utiel-Requena schommelen de prijzen tussen 0,18 en 0,27 euro per kilo, cijfers die al meer dan 30 jaar niet meer zijn voorgekomen. 

Droogte

De droogte heeft de productiekosten met ongeveer 30% verhoogd ten opzichte van het vorige seizoen. Een herfst zonder regen maakt de toekomst voor wijnbouwers onzeker. En er staat geen nieuwe generatie klaar om de wijnboerderijen over te nemen. 

Dominante marktpositie grote wijnmakerijen

Er is ook kritiek geuit op de grote wijnmakerijen. Door gebruik te maken van hun dominante marktpositie, zouden ze de economische levensvatbaarheid van kleine boerderijen hebben verminderd. De overheid is er niet in  geslaagd om de belangen van de wijnboeren te beschermen.  

Oproep tot steun

Ondanks deze tegenslagen heeft de Valenciaanse wijnsector geen specifieke economische steun ontvangen, noch vanwege de droogte noch vanwege het conflict in Oekraïne, in tegenstelling tot andere productiesectoren. Belangenbehartiger LA UNIÓ roept de regionale minister van Landbouw, José Luis Aguirre, op om steun te verlenen aan de druivensector, een van de zwaarst getroffen sectoren op dit moment. De omstandigheden die de winstgevendheid en dus het inkomen van wijnbouwers hebben verlaagd, zouden steun rechtvaardigen.

Hoewel de regionale minister van Landbouw bepaalde beloftes deed na een bezoek aan de door hagel getroffen gebieden, is daar tot nu toe geen vervolg aan gegeven.

Dit vind je misschien ook leuk