Wanpraktijken rond ziekenhuisrekeningen van buitenlanders in Barcelona

door admin
Wanpraktijken rond ziekenhuisrekeningen van buitenlanders in Barcelona

Het gaat om de ziekenhuizen Del Mar en Sant Pau in de Catalaanse hoofdstad. Deze werken samen met ICPA die aan het ziekenhuis de behandelingen betaalt om vervolgens zelf de afrekening met de patiënten te regelen, zodra die uit het ziekenhuis zijn ontslagen en weer naar hun land terugkeren.

In 2017 beheerde ICPA de facturen voor 1.615 toeristen. Dat jaar ontving Hospital del Mar 825.000 euro van ICPA voor de geleverde behandelingen aan buitenlandse toeristen, terwijl ICPA zelf maar liefst 1,8 miljoen euro doorberekende aan de patiënten. In 2016 ging het bij Hospital Sant Pau om 377.000 euro die patiënten zouden moeten betalen, terwijl uiteindelijk 800.000 werd geïncasseerd.  

Volgens de ziekenhuizen bepaalt ICPA na de betaling van de behandelingen zelf wat de organisatie rekent voor haar diensten. Die zouden naast het incasseren van de rekeningen ook bestaan uit het regelen van tolken, vertalingen, opvang van familieleden van de patiënt en follow up als de patiënten zijn teruggekeerd.

Verzekeraars van de buitenlandse patiënten trokken al regelmatig aan de bel. Die zagen zichzelf gedwongen tot het uitkeren van bedragen die ver boven de bedragen van dezelfde behandelingen in het noorden van Europa uitkwamen, terwijl die doorgaans duurder zijn dan in Spanje.

Zo noemt de krant El País een voorbeeld van een Duitse toerist die opgenomen moest worden in Sant Pau na een hartaanval. Hij kreeg een bypass en catheterisatie waarvoor hij een rekning van ICPA ontving van meer dan 68.000 euro. Inclusief kosten voor aspirine van 2,59 euro per pakje. Het tarief voor deze behandeling dat door de Catalaanse regering in 2012 werd goedgekeurd, bedroeg 19.908 euro. Die informatie had ook de verzekeraar van de Duitser die daarom een rechtszaak aanspande tegen ICPA.  

Beide ziekenhuizen voeren ter verdediging van het bedrijf aan dat de ‘vitale betalingen voor verleende diensten’ zijn verzekerd. Woordvoerders van ICPA wezen op de ‘druk afkomstig van verzekeraars’ als verklaring voor de hoge bedragen. Het bedrijf ontving in het verleden al talloze klachten, waarna de samenwerking met ziekenhuizen in onder meer Marbella, Torrevieja, Denia en Manacor door die ziekenhuizen werd opgezegd. ICPA doet nu uitsluitend nog zaken met de twee Catalaanse ziekenhuizen.

EHIC

Ook sleepten verzekeraars in Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland ICPA al voor de rechter vanwege de weigering om de internationale verzekeringskaart EHIC te accepteren. Deze garandeert EU-burgers het recht op eenzelfde behandeling als de lokale bevolking van het land waar zij tijdens hun eventuele behandeling verblijven. De internationale Raad voor de Gezondheid oordeelde naar aanleiding hiervan dat alle Spaanse regio’s zich ervan moesten verzekeren dat alle ziekenhuizen in hun regio de EHIC accepteren.

Dit vind je misschien ook leuk