Een derde van alle Spaanse banen op de tocht door toekomstige automatisering

door admin
Een derde van alle Spaanse banen op de tocht door toekomstige automatisering

In Spanje moet 39 procent van de mannen en 28 procent van de vrouwen rekening houden dat ze hun baan kunnen verliezen door automatisering. De automatisering zal vooral banen overnemen van mensen met een gemiddeld (39 procent) tot laag (44 procent) opleidingsniveau.

Kunstmatige intelligentie zal tot 2030 geen grote impact hebben op de Spaanse arbeidsmarkt. PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft onderzoek gedaan naar de toekomst van kunstmatige intelligentie binnen 27 landen. Volgens hun onderzoek ‘Will robots steal our jobs?’ zal vanaf 2030 maar liefst 34 procent van de banen op de tocht staan door automatisering.

Komende jaren valt het mee

Volgens het onderzoek zal de komende jaren slechts drie procent van de banen in Spanje risico lopen door de invoering van kunstmatige intelligentie. Dit zal in eerste instantie effect hebben op eenvoudige banen en banen waarin data-analyse plaatsvindt.

Na 2020 neemt automatisering steeds meer banen over

Rond 2025 zal 21 procent van de banen gevaar lopen te verdwijnen. Het gaat voornamelijk nog steeds om banen waarin gegevensuitwisseling en data-analyse plaatsvindt. De automatisering van de Spaanse arbeidsmarkt bereikt zijn hoogtepunt rond 2030 als 34 procent van alle werknemers risico loopt om hun baan te verliezen als gevolg van de automatisering. Kunstmatige intelligentie zal dan routinematig werk, handarbeid, maar ook het real-time oplossen van problemen overnemen.  

Sectoren die voornamelijk gevaar lopen zijn transport, logistiek en industrie waar – in vergevorderd stadium – wel 45 tot 52 procent van de banen vervangen kan worden door kunstmatige intelligentie. Binnen de levensmiddelen- en distributiesector is het baanverlies iets gematigder (34 procent). Het onderwijs zal waarschijnlijk het minst te lijden hebben onder de automatisering waar acht procent van de banen gevaar loopt.

In alle bestudeerde landen zal de eerste automatiseringsfase tussen de een en vier procent van de banen kosten. Vanaf 2030 kan dat oplopen tot wel 44 procent in Slowakije, 39 procent in Italië en 37 procent in Duitsland.

Toekomst kunstmatige intelligentie

Het onderzoek van PwC gaat er ook vanuit dat de oudere beroepen waarschijnlijk vervangen worden door andere nieuwere beroepen en dat deze ontwikkeling een positief effect kan hebben voor de economie in het algemeen. Schattingen vanuit het onderzoek laten zien dat kunstmatige intelligentie en automatisering rond 2030 rond de veertien procent van het bruto wereldproduct beslaan.

De samenwerking tussen bedrijven en de overheid hierin is – voornamelijk tijdens deze overgangsperiode – heel belangrijk op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkeling zal geleidelijk plaatsvinden en de voordelen van nieuwe technologieën zullen van invloed zijn op een groot deel van de samenleving.

Dit vind je misschien ook leuk