De hoge prijs van de vervuiling

door admin
De hoge prijs van de vervuiling

Unidos Podemos, bestaande uit de linkse politieke partijen Podemos, Izquierda Unida (Verenigd Links) en het ecosocialistische Equo, hekelt het feit dat er geen globale cijfers over dit verschijnsel bestaan. Ook is er amper kennis over de kosten voor ziekteverzuim en andere medische kosten als gevolg van vervuiling.

Kosten op wereldniveau

De coalitie zegt dat de meest recente cijfers over vervuiling op wereldniveau uit 2015 dateren. Ze werden vermeld in het Britse tijdschrift The Lancet. Hierin staat dat vervuiling ons  jaarlijks meer dan 3,7 biljoen euro kost, wat overeenkomt met 6,2% van de wereldwelvaart. Ook blijkt uit het relaas dat jaarlijks negen miljoen personen sterven als gevolg van vervuiling. Dat is gelijk aan 16% van alle doden in de wereld.

Kosten voor Europa

De meest recente studie over dit onderwerp dateert uit 2013. Daarin wordt geschat dat de luchtvervuiling in Europa tussen 2008 en 2012 ons jaarlijks tussen 329 miljard en 1,05 biljoen euro heeft gekost. De organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben het zelfs over 1,3 biljoen euro die wordt besteed aan ziekten en doden als gevolg van vervuiling.

Kosten voor Spanje

Volgens Unidos Podemos kost de vervuiling in Spanje jaarlijks 2,8% van de welvaart. De coalitiepartij waarschuwt ook voor vervuiling door kolencentrales. Daarvan zijn er 15 verspreid over Spanje. Jaarlijks heeft de vervuiling van deze centrales tussen 800 miljoen en 1,7 miljard euro aan ziekteverzuim en medische kosten tot gevolg. Naast meer kennisverwerving over dit onderwerp, wil Unidos Podemos ook dat de overheid meer maatregelen neemt om het probleem van de vervuiling aan te pakken.

Dit vind je misschien ook leuk