Combinatie zon, zee en strand blijft het goed doen op Spaanse woningmarkt

door admin
Combinatie zon, zee en strand blijft het goed doen op Spaanse woningmarkt

Ook de aankoop van woningen als investering drijft de prijzen omhoog. Dit schrijft de Spaanse krant El País. Elke leek kan dit al vermoeden door het zien van de talloze hijskranten die de laatste onbebouwde zones langs de kusten sieren. Volgens Pedro Soria, commercieel directeur van taxatiebureau Tinsa, is het herstel van de woningmarkt het grootste op de Balearen, de Canarische Eilanden, langs de Costa del Sol, de noordkust van de provincie Alicante en de streek El Maresme in Barcelona. De activiteit neemt ook toe aan de kust van Cádiz, met name in Sotogrande, Tarifa en Puerto de Santa María, zo vat Soria samen.

Volgens Mark Stücklin, directeur van het portaal Spanish Property Insight zijn we nog ‘heel ver van de cijfers van de boom verwijderd, maar zijn er al stemmen te horen die zeggen dat het niveau van constructie in bepaalde zones onhoudbaar is’. Hij wijst in dit geval met name op Estepona en de Costa Blanca. Vooral langs stranden nemen de prijzen toe met soms wel meer dan 10% in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. ‘De zones waar de prijzen het meest stegen zijn Mallorca, Ibiza, Lanzarote, Fuerteventura en bepaalde gemeenten in Huelva, Alicante en Málaga’, aldus Soria.

Langs sommige stranden in Mallorca, zoals in Sóller, stegen de prijzen tot 21% in slechts één jaar tijd. In Palma de Mallorca met 14,7%, Llucmajor met 13%. In Ibiza en Formentera gaat het om 17,8%. De Canarische Eilanden blijven hierbij nauwelijks achter: Lanzarote en Fuerteventura stijgen met 11,5%. Prijsstijgingen aan de kust van Alicante, Huelva en Málaga: Calpe (16,5%), Mijas (13,4%), Almonte (15,2%), Altea en Jávea (beide 11,3%), Fuengirola (11,9%) en Torremolinos (10,9%), volgens gegevens van Tinsa.

‘In sommige gevallen wijst de tendens op een consolidatie van het herstel, terwijl het op andere plaatsen meer lijkt op een rebound-effect na jaren van aanpassing van de markt, zoals het geval is langs de kust van Huelva’.

Vooral vraag uit buitenland

De stijging van de prijzen en de activiteit in de woningsector worden aangedreven door de vraag uit het buitenland. Buitenlanders zijn de voornaamste kopers van vastgoed langs de Spaanse kust. ‘De buitenlandse vraag herstelt zich veel eerder en is al acht jaar aan het groeien. Deze vraag richt zich vooral op de Costa del Sol, de Costa Blanca en de eilanden volgens Stücklin van Spanish Property Insight.

Buitenlanders kochten in 2017 13% van het totaal aantal verkochte woningen in Spanje. Het ging om meer dan 61.000 huizen ten opzichte van de iets meer dan 53.000 van 2016, zo blijkt uit gegevens van het College van Registrateurs. Bovendien ging een derde van alle verkochte woningen op de Balearen en de Canarische Eilanden in 2017 naar buitenlanders. In de regio Valencia is het percentage buitenlandse kopers 26%, Murcia 18,8%, Andalusië 13,8% en Catalonië 12,9%. De grootste groep buitenlandse kopers wordt nog steeds gevormd door de Britten, gevolgd door mensen uit Scandinavië en Belgen.

Nationale vraag

Volgens Beatriz Toribio van vastgoedportaal Fotocasa is de nationale vraag nog niet volledig hersteld vanwege de situatie op de arbeidsmarkt en de lage salarissen, maar de aankopen van woningen als investering zijn wel gestegen. ‘34% van degenen die een tweede woning kopen of gaan kopen geven aan dat ze dat doen om deze te verhuren voor korte termijn, terwijl 7% erover denkt om de woning voor residentiële motieven te verhuren.

Toch is ondanks al deze gestegen cijfers en percentages het kopen van een woning aan de Middellandse Zeekust nog steeds 45,8% goedkoper dan in 2007. Op de eilanden is volgens Tinsa de opgetelde verlaging van de woningprijzen sinds het maximum 23,8%. Duitsers, Russen en Noord-Europeanen besteden het meest als ze een woning kopen, volgens TM Grupo Inmobiliario. ‘Buitenlanders kiezen voor villa’s en rijtjeswoningen en 75% van de Spaanse klanten geeft de voorkeur aan een appartement met een terras.

Voorraad bestaande woningen

Toch is er nog steeds een grote voorraad woningen in Spanje die moeilijk verkoopbaar is. Dat is bijvoorbeeld het geval in Castellón en de kust van Almería, in Aguadulce (Retamar) e Vera. Desondanks betekent dit niet dat projectontwikkelaars niet starten aan de bouw van producten die beter aansluiten bij de wensen van de kopers. De kustgemeenten waar de meeste vergunningen voor nieuwe projecten werden afgegeven (buiten de provinciehoofdsteden) zwaren in 2017 Orihuela, Estepona, Torrevieja, Elche, Pilar de la Horadada, Marbella en Benidorm.

Marbella verjongt

Volgens het Britse vastgoedbedrijf Lucas Fox is met name Marbella aan het verjongen. De gemiddelde leeftijd van woningkopers ligt daar nu rond de 42 jaar, zo blijkt uit een onderzoek dat werd geciteerd in de krant La Expansión. Dat is aanzienlijk lager dan in de afgelopen jaren. Ook onderstreept het bedrijf de wijzigingen in de nationaliteit van kopers: in de afgelopen twaalf maanden waren de cliënten uit Scandinavische landen het meest actief: zij vormden 46% van alle woningkopers en werden gevolgd door Britten met 23% en Oosterse landen  met 7%.

Dit vind je misschien ook leuk