Prijzen voor diesel en benzine flink omhoog in Spanje

door admin
Prijzen voor diesel en benzine flink omhoog in Spanje

Volgens de minister van Belastingzaken, María Jesús Montoro, komt het erop neer dat wie 15.000 kilometer per jaar aflegt 3,3 euro per maand extra aan brandstofkosten zal hebben. De regering komt binnenkort met een nieuw Plan Renove en 2020 dat tot doel heeft het Spaanse wagenpark te moderniseren met het doel de vervuilende uitstoot te verminderen. Hierbij hoort de belastingverhoging op diesel, die de regering op dit moment voorbereidt. 

Volgens het Boletín Petrolero van de Europese Unie is de gemiddelde prijs voor diesel deze week weer gestegen tot een nieuw jaarrecord van 1,250 euro per liter. De laatste keer dat deze literprijs voorkwam was november 2014. 

Dit jaar is de gemiddelde prijs voor een liter diesel al met 9% verhoogd. En zelfs in een week tijd is de deze al gestegen met 0,15% tot 1,334 euro. Vorige week stegen de prijzen voor ruwe olie flink na de beslissing van de OPEP om de productie niet te vergroten. 

Een gemiddeld grote tank van 55 liter vullen met diesel kost nu 68,75 euro. Dat is bijna 8 euro meer dan in de eerste week van oktober vorig jaar. Een 55-liter tank vullen met benzine kost een consument nu 73,37 euro. Dat is 6,7 euro meer dan een jaar geleden. 

Toch is ondanks deze stijgingen brandstof in Spanje goedkoper dan in de rest van Europa. De gemiddelde prijs voor benzine (Euro-Super 95) in Europa is 1,478 euro. Diesel kost gemiddeld 1,385 euro. Dat is te danken aan de relatief lage belastingdruk op brandstof in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk