Spanje voert digitale belasting in voor bedrijven als Uber en Airbnb

door admin
Spanje voert digitale belasting in voor bedrijven als Uber en Airbnb

De huidige wetgeving erkent dit type activiteiten niet, waardoor bedrijven in deze sector te weinig belasting betalen. Volgens de minister van Financiën, Maria Jesus Montero gaat het vooral om bedrijven die gericht zijn op de accommodatie- en transportsector. Ook online verkoop en online voedselbedrijven zullen onder de nieuwe belastingregels gaan vallen. ‘Er zijn bedrijven die we allemaal kennen en die zich toeleggen op diensten die miljarden aan economische activiteit genereren, maar daarover onvoldoende belasting betalen omdat de huidige wet dit type activiteiten niet erkent’, zei de minister.

Het ministerie wil een belasting van 3% heffen op online advertentiediensten, tussenhandeldiensten en op de verkoop van gegevens die zijn verzameld op basis van de informatie die gebruikers verstrekken. Deze belasting zou van toepassing zijn op bedrijven met een inkomstenstroom van meer dan 3 miljoen euro in Spanje en 750 miljoen op internationaal niveau. De heffing kan gevolgen hebben voor bedrijven als Uber, Airbnb, Amazon, Homeaway en Just Eat.

De multinationals staan erom bekend legale middelen te gebruiken om winsten van het ene voordelige land op het gebied van belastingen zoals Ierland, Nederland of Luxemburg naar het andere te verplaatsen.

Dit vind je misschien ook leuk