Spaanse zeepbel voor consumentenkrediet dreigt te knappen

door admin
Spaanse zeepbel voor consumentenkrediet dreigt te knappen

De instelling is bang dat er een zeepbel aan het ontstaan is die bij wijzigende economische omstandigheden gemakkelijk uiteen kan spatten. Eind juni is de betalingsachterstand op kredieten voor de aankoop van consumentengoederen met 22,6% gestegen ten opzichte van juni vorig jaar. Een percentage dat ‘opvallend’ hoger ligt dan zes maanden eerder. Toen ging het nog om 7%. Het gaat om kredieten die worden verstrekt bij aankoop van auto’s, huishoudelijke apparaten, technologische apparaten en andere producten die mensen liever gespreid betalen. 

De afgelopen drie jaar is het saldo aan kredieten gestegen tot 41% en een totaal van 62,8 miljard euro. Feit is wel dat de laatste kwartalen de toename van het saldo aan kredieten is gestagneerd door de vertraging in de economie, zo blijkt uit het rapport Informe de Estabilidad Financiera (rapport over financiële stabiliteit) dat woensdag door de Spaanse Bank werd gepubliceerd. 

De Spaanse Bank schrijft dat ‘de versnelde toename van consumptiekredieten vertaald zou kunnen worden in een toekomst van meer betalingsachterstanden of consumenten die helemaal niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen’. De financiële instelling verzoekt kredietverstrekkers om ‘gestandaardiseerde kredietnormen te vermijden’ uit angst voor het feit dat winkels hun rendement willen verhogen door kretieten op hun producten te verstrekken, waardoor ze de producten uiteindelijk voor een veel hogere prijs verkopen dan wanneer ze direct betaald zouden worden. Dit wordt dan gedaan zonder een zorgvuldige inschatting van de betalingscapaciteit van de consument. 

Volgens de Spaanse Bank is de ervaring dat zaken die heel snel of haastig groeien, vroeg of laat ook slecht kunnen eindigen en ‘we willen er zeker van zijn dat de zaken niet slecht eindigen’. Daarbij wijst de bank op het feit dat consumenten in Spanje minder sparen, want het aandeel van spaargeld op beschikbaar inkomen is gedaald tot 4,4%. Dat is vijf punten minder dan twee jaar geleden. Hierdoor worden huishoudens kwetsbaarder voor wijzigingen in hun economische omstandigheden. 

Dit vind je misschien ook leuk