Koopkracht Spanjaarden in tien jaar tijd flink gedaald

door admin
Koopkracht Spanjaarden in tien jaar tijd flink gedaald

In 2017 en 2018 bleven de salarissen praktisch bevroren. Doordat de salarissen in tien jaar tijd zo onbeduidend zijnt toegenomen ten opzichte van allerlei kosten in levensonderhoud die wel flink zijn gestegen, is de koopkracht van Spaanse werknemers er ook hard op achteruit gegaan.

Waar de salarissen toenamen met 5%, werd het boodschappenmandje 10% duurder, water 20% en elektriciteit, gas en andere brandstoffen maar liefst 30%, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse bureau voor statistiek INE. Dat betekent dat de uitgaven aan water en elektriciteit vijf keer meer zijn gestegen dan de inkomsten sinds de crisis in Spanje begon.

Volgens experts zijn de hoge energieprijzen te danken aan een samengaan van factoren, waaronder de gestegen prijzen van de brandstoffen die gebruikt worden om elektriciteit te genereren (gas en kool), de gestegen kosten voor de uitstoot van CO2 en de geringe opbrengst van de windenergie, de goedkoopste technologie. 

Daarbij betalen Spanjaarden 21% btw op hun elektriciteitsrekening. Dit verschilt aanzienlijk van de btw die in landen als Griekenland (13%), Italië (10%) of Luxemburg (8%) wordt gerekend. 

Volgens gegevens verstrekt door de Europese Commissie over de btw-tarieven die worden toegepast in de verschillende lidstaten, betalen Spanjaarden 3% meer btw dan het gemiddelde in de EU dat op 17,7% ligt. Het gewicht van deze heffing is nog hoger voor Spaanse huishoudens omdat de btw wordt geheven op het totaal van de factuur, waarin afgezien van de geconsumeerde energie en de gecontracteerde potentie ook een speciale belasting op de elektriciteit wordt geheven. Zo betaalt men een belasting over een belasting.

Dit vind je misschien ook leuk