Na mini-zomer drastische daling van temperatuur in Spanje

door admin
Na mini-zomer drastische daling van temperatuur in Spanje

In vrijwel heel Spanje inclusief de Balearen zal het kwik flink dalen de komende dagen, maar zeker tot en met vrijdag. Met ‘veranillo’ wordt gedoeld op een korte tijd van warmte in een periode waarin dat normaal ongebruikelijk is. 

December begon ongewoon warm in grote delen van het land. Zo was vorige week dinsdag 4 december de warmste dag ooit in december gemeten in Cuenca met 21,5 graden Celcius. Dezelfde dag bereikte het kwik op het vliegveld van Menorca 21,6 graden. Eveneens het hoogste ooit gemeten in december. Op 5 december werd in Albacete met 21,1 graden een record verbroken. Hetzelfde gebeurde die dag in Teruel met 21,1, en in Calamocha (Teruel) met 20,3 graden. 

6 december was de warmste dag ooit gemeten in december op het vliegveld van Córdoba met een temperatuur van 23,8º. De warmste nacht ooit was op dezelfde datum op het zuidelijke vliegveld van Tenerife met 21 graden. Op 9 december was het de warmste dag in december ooit in de haven van Palma de Mallorca met 23,1º. 

Vanmiddag komt er dus een einde aan die heerlijke temperaturen die je het gevoel geven je midden in de lente te bevinden. Ook komt er een einde aan het stabiele weerbeeld. Met het koufront komt ook neerslag en vanaf donderdag windstoten tot 80 a 90 kilometer per uur in Galicië en Cantabrië, het oosten en zuidoosten van Spanje en de berggebieden. De meeste neerslag zal vallen in Galicië, Cantabrië, rond het bovengebied van de Ebro, de westelijke Pyreneeën en de Balearen. 

In Galicië waarschuwt Aemet voor hoge golven tot 6/7 meter, In Cantabrië tot 5/6 meter en de Balearen tot 4/5 meter hoog. 

Dit vind je misschien ook leuk