Vorig jaar was van elke twee nieuwe zelfstandigen in Spanje eentje immigrant

door admin
Vorig jaar was van elke twee nieuwe zelfstandigen in Spanje eentje immigrant

De groei in 2018 betrof 60.246 ‘autónomos’, dat wil zeggen mensen die voor hun eigen rekening werken. Volgens UATAE zorgen buitenlanders en vrouwen voor de grootste toename. Het aantal zelfstandigen met een andere nationaliteit dan de Spaanse groeide met 26.073 (+8,68%). Dat betekent dat deze groep vorig jaar meer dan één op elke twee nieuwe zelfstandigen vertegenwoordigde. Van de nieuw ingeschreven zelfstandigen in 2018 is 55,4 procent vrouw. In absolute termen groeide het aantal vrouwelijke zelfstandigen slechts met 0,3 procent. Dat betekent dat er in 2018 veel vrouwen hun activiteiten staakten. De vermindering van de kloof tussen mannen en vrouwen op het gebied van zelfstandig werken is voor de UATAE dan ook een van de belangrijkste uitdagingen voor dit jaar. 

De wijzigingen die de regering onder Sánchez heeft doorgevoerd onder autónomos, met onder meer een verbeterde bescherming bij ziekte of werkloosheid en premieafdracht gerelateerd aan de omzet, droeg ertoe bij dat meer mensen het ondernemerschap aandurfden, volgens María José Landaburu van UATAE. Als deze wijzigingen ten gunste van zelfstandigen worden doorgezet verwacht de organisatie dit jaar een nieuw record. 

De koppeling van premieafdracht aan omzet zal volgens Landaburu het grote aantal uitschrijvingen kunnen afremmen. Nu is het nog zo dat zeflstandigen in Spanje zich uitschrijven zodra ze een maand minder omzet verwachten te draaien, om zo te voorkomen dat ze het hoge bedrag aan sociale premies aan de Seguridad Social moeten betalen. Nu ze deels naar omzet afdragen, kunnen ze ingeschreven blijven zodat het niet hun ‘vida laboral’ of beroepsleven beïnvloedt. Het doel dat UATAE echter wil bewerkstelligen is de premieafdracht te koppelen aan de werkelijke inkomsten. ‘We stoppen niet, voor we dat hebben bereikt’, aldus Landaburu.

Dit vind je misschien ook leuk