Medicijnen steeds schaarser in Spanje

door admin
Medicijnen steeds schaarser in Spanje

Het probleem neemt sinds de zomer van 2018 toe en is op jaarbasis verdrievoudigd in Asturië volgens de vereniging van verdediging van de publieke zorg in Asturië, Carlos Pons. Volgens apothekers begint de situatie zorgelijk te worden. Als er geen alternatief medicijn beschikbaar is, moet de patiënt terug naar zijn of haar arts om te zien of de medicatie veranderd kan worden. Het gaat vooral om medicijnen als Aspirine, Adiro, Primperan, Terbasmin, Trankimazin of Dalsy.

Adiro en Dalsy

Het Spaanse ministerie van Gezondheid waarschuwde begin maart al via het nationale agentschap voor medicijnen en gezondheidsproducten dat vooral een geneesmiddel dat veel door ouderen in Spanje preventief vanwege de bloedverdunnende effecten wordt gebruikt, schaars is: Adiro (aspirine). Deze schaarste zal zeker tot het einde van het jaar aanhouden en mensen wordt geadviseerd snel naar een arts te gaan en te overleggen over alternatieven. Ook een gebrek aan Dalsy, ibuprofen voor kinderen, is al maanden gaande. Dit wordt veelvuldig voorgeschreven door artsen in Spanje bij tal van ziektes van peuters en kleuters. 

Brexit?

De redenen voor de schaarste zijn divers. In een video van La Vanguardia wordt gesteld dat de brexit invloed heeft. Britse apotheken zouden medicijnen inzamelen om een voorraad aan te leggen voordat het land de EU verlaat, waardoor ze in Spanje duurder worden.

Vraag, aanbod en winst

Andere betrokkenen wijzen naar de farmaceutische bedrijven. Grote laboratoria sturen medicijnen naar landen waar ze het meeste opleveren en stoppen de productie wanneer dat de bedrijfsvoering goed uitkomt. Aangezien medicijnen in Spanje relatief goedkoop zijn – zelfs het goedkoopst van de hele EU – sturen producenten hun producten liever elders heen. Juan Ramón Palencia, voorzitter van de farmaceutische cooperatie in Asturië stelt dat waar in Spanje een bepaald medicijn 1,97 euro kost, mensen in Frankrijk er 8 euro voor betalen.

Nieuwe geneesmiddelenverificatie

Ook trad op 9 februari het Europese systeem voor geneesmiddelenverificatie in werking waarbinnen een nieuwe code werd geïntroduceerd om de authenticiteit van het product te garanderen. Dit vereist nieuwe etiketten op verpakkingen en dat zorgt voor een vertraging in de productie op dit moment.

Tekort Azië

Omdat er in Azië een tekort aan bepaalde ingrediënten bestaat, zijn er apotheken in Spanje die hun medicijnen liever daar verkopen omdat dat meer geld oplevert dan om ze in Spanje te verkopen. 

Dit vind je misschien ook leuk