Spanje heeft meeste nieuwe vrouwelijke ondernemers van Europa

door admin
Spanje heeft meeste nieuwe vrouwelijke ondernemers van Europa

Het internationale rapport Global Entrepreneurship Monitor GEM 2018/19 zet Spanje onder andere met dit gegeven op de 16e plaats van de ranglijst van landen die een goede omgeving bieden om te ondernemen. Het ondernemersactiviteit benadert in dit opzicht de gendergelijkheid in Spanje. 

Het percentage vrouwen dat elk jaar een bedrijf start of voor zichzelf begint neemt jaar na jaar toe. De graad van ondernemersactiviteit (Tasa de Actividad Emprendedora TEA), die bedrijven meet met een levensduur tot drie en een half jaar onder de bevolking van 18 tot 64 jaar, is gestegen van 5,6% naar 6% in 2017 (ten opzichte van de totale volwassen vrouwelijke bevolking). In die zin is de kloof tussen mannen en vrouwen wat betreft ondernemen voor het zesde achtereenvolgende jaar afgenomen.

De ondernemersactiviteit blijft in Spanje stijgen, van 5,2% in 2016 naar 6,4% op dit moment, in de richting van de cijfers zoals die waren voor de crisis losbarstte (7,6% in 2007). Wel is de graad van gevestigde ondernemingen met een duur van meer dan drie en een half jaar met één punt afgenomen. Met een percentage van 6% ligt Spanje in dit opzicht onder het gemiddelde van de Europese landen en Noord-Amerika samen, dat op 7,4 procent ligt. Dit is het gevolg van de lage activiteit tijdens de crisisjaren.

Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van GEM werd de index van de Nationale Ondernemers Context (NECI) geïntroduceerd. Deze evalueert omgevingsfactoren voor ondernemersschap binnen een economie.Van de 54 economieën die gegevens voor deze indicator leverden, bezet Spanje de 16de plaats en staat daarmee nog boven landen als Duitsland (19), Japan (20) of het Verenigd Koninkrijk (30).

Experts waardeerden Spanje op positieve wijze wat betreft de overheidsinitiatieven om ondernemerschap te stimuleren en de infrastructuur waarover het land beschikt. Hoewel men het er op dit vlak over eens is dat er nog veel schort aan het onderwijs in ondernemerschap, zowel op basisonderwijsniveau als op universitair niveau. Men ziet graag meer politiek beleid dat is gericht op het verminderen van bureaucratie en belastingen voor ondernemers. Bovenaan de landen met het beste ondernemersklimaat staat Qatar, terwijl de VS op de zesde plaats staat. 

Van alle ondernemers voorziet 44 procent in de komende vijf jaar werk te creëren. Rond de 9 procent overweegt zes of meer werknemers aan te nemen om te groeien. Het gemiddelde in Europa ligt wat het voornemen om binnen nu en vijf jaar een of meer werknemers aan te nemen op 49,4 procent.

Dit vind je misschien ook leuk