Brussel staakt controle Spaanse uitgaven

door admin
Brussel staakt controle Spaanse uitgaven

Wel moet de nieuwe regering die op dit moment wordt gevormd dit jaar nog bezuinigingen doorvoeren ter waarde van 8 miljard euro. Het doel van de Europese supervisie was dat Spanje zijn begrotingstekort onder 3 procent van het bruto binnenlands product wist te houden. Dat is gelukt. Op 14 juni zal Ecofin (de bijeenkomst van alle Europese ministers van Economie en Financiën) bijeenkomen om het beëindigen van de controle op de Spaanse boekhouding te ondertekenen. 

Spanje werd net als bijna alle Europese landen midden in de crisis onder Europese controle gesteld met het doel de tekorten niet verder uit de hand te laten lopen en uiteindelijk in te kunnen perken. Voldeed een land niet aan de doelstellingen, dan volgden er sancties. Sindsdien voerde de Spaanse regering onder leiding van premier Mariano Rajoy en op het laatst de regering Sánchez flinke bezuinigingen door.

Pierre Moscovici, eurocommissaris van Economische Zaken zei: ‘(Het vertrek uit de procedure) markeert het einde van een lange en moeilijke weg, niet alleen voor Spanje, maar voor de hele EU en de eurozone’.  Hij onderstreepte dat met het vertrek van Spanje uit de procedure er geen enkel land meer is die door de EC wordt gevolgd. 

Wel heeft de EC Spanje gewaarschuwd voor het ‘risico op een significante afwijzing van de uiteindelijke aanpassing die voor 2020 nodig is’ als Spanje het fiscale beleid niet wijzigt. Daarom krijgt de regering Sánchez de opdracht ‘de nodige maatregelen te nemen voor dit jaar om aan het Stabiliteits- en Groeipact van de EU te voldoen’.

Ondanks dat Spanje in staat was het tekort terug te brengen tot onder 3 procent van het bbp, nadat het in 2009 11 procent daarvan bedroeg, is de overheidsschuld ten opzichte van het bbp nog steeds heel hoog (98,1 procent). Daarom krijgt het land de opdracht nog dit jaar 8 miljard euro te besparen.

Door de veroudering van de bevolking staat het pensioenstelsel flink onder druk. Er is steeds minder evenwicht tussen de actieve beroepsbevolking en de bevolking die met pensioen is of gaat. Daarom is een herziening van het pensioenstelsel een centraal thema geworden waarmee binnen elk economisch plan rekening gehouden moet worden.

De EC waarschuwt dat ondanks de snelle daling van de Spaanse werkloosheid het werkloosheidscijfer nog steeds erg hoog is en dat er een veel te groot deel van de werkende mensen een tijdelijk contract heeft. Brussel adviseert de Spaanse regering het systeem van subsidies om mensen aan te nemen voor onbepaalde tijd te vereenvoudigen. 

Verder wijst de EC erop dat de sociale uitkeringen om ‘de armoede terug te dringen bij de laagste van de hele EU behoren, vooral die aan gezinnen met jonge kinderen’. Het niveau van armoede en sociale uitsluiting is in Spanje nog steeds heel hoog als gevolg van de crisis die meer dan tien jaar heeft geduurd. 

Dit vind je misschien ook leuk