Zonnepanelen in Spanje enorm in trek na wijzigingen regelgeving

door admin
Zonnepanelen in Spanje enorm in trek na wijzigingen regelgeving

De sterk gestegen vraag komt zowel uit het bedrijfsleven als van particulieren. De Spaanse fotovoltaïsche unie UNEF, spreekt van ‘een enorme hernieuwde belangstelling’ voor zelfopwekking van zonne-energie. Vorig jaar kwam er 235MW bij aan fotovoltaïsche kracht bij in Spanje en dit jaar verwacht de industrie een extra geïnstalleerde capaciteit van 400 MW. 

De meeste vraag naar zonnepanelen is afkomstig uit het Spaanse midden- en kleinbedrijf en uit de industriële sector. Op dit moment vertegenwoordigen huishoudens circa 10 procent van de zelfopgewekte zonne-energie in Spanje. Dat doen ze doorgaans met 3kW systemen. UNEF verwacht dat dit percentage volgend jaar opnieuw flink zal toenemen. 

Nu zelfopwekking van energie toegestaan is en dus ook economisch gezien zin heeft, werken bedrijven die zonnepanelen produceren en verkopen zich vijf slagen in de rondte om aan de gestegen vraag te voldoen. De prijs om zonnepanelen te installeren is met bijna 80 procent gedaald in tien jaar tijd. 

Opslag zonne-energie

Experts zijn ervan overtuigd dat in korte tijd appartementen niet alleen energie zullen produceren met zonnepanelen, maar ook over opslagbatterijen zullen beschikken. De grootste besparing zal voortkomen uit de opgeslagen energie die niet direct geconsumeerd kan worden. Volgens UNEF heeft 25 procent van de zelf-producerende installaties in Spanje nu ook een eigen opslagsysteem. 

Dit vind je misschien ook leuk