Vertrokken bedrijven uit Catalonië keren nog niet terug

door admin
Vertrokken bedrijven uit Catalonië keren nog niet terug

Sinds 2017 vertrokken meer dan 5,4 duizend bedrijven uit Catalonië. Het effect daarvan is volgens de experts nog niet zichtbaar omdat het alleen een verhuizing betrof van de hoofdkantoren; de productiecentra bleven onveranderd. Het algemene effect van het onafhankelijkheidsreferendum is momenteel alleen te zien aan de terugval in het aantal toeristen in deze regio.

Angst voor breuk met Spanje en EU

Wegens de angst voor een breuk met Spanje en met de Europese Unie, verhuisden tussen 2017 en het eerste kwartaal van dit jaar 5.454 bedrijven hun hoofdkantoor naar een locatie buiten Catalonië. Omgekeerd vestigde zich hier in diezelfde periode 1.374 bedrijven uit andere autonome regio’s. De vertrokken bedrijven keerden echter niet meer terug, behalve waterbedrijf Aguas Barcelona. Grote bedrijven als Caixabank, Banco Sabadell en Naturgy kiezen ervoor om op hun nieuwe locatie te blijven.

Ondanks dat de productiecentra onveranderd zijn gebleven, wordt bij de berekening van buitenlandse investeringen gekeken naar de locatie van het hoofdkantoor. Zo is de toestroom van buitenlands kapitaal met 11,7% omlaag gegaan in de autonome regio Catalonië. Daarbij ging door het verdwijnen van de hoofdkantoren ook het aantal zakelijke besprekingen omlaag wat leidde tot een aanzienlijke afname van hotel- en restaurantreserveringen.  

Economische groei

De economische schade is ondanks alles toch minder omvangrijk dan werd gedacht. De Catalaanse regering, die zelf geen geld investeerde in het terughalen van de grote bedrijven, zegt dat het referendum “geen enkele impact op de economie heeft gehad” en benadrukt dat de Catalaanse export en buitenlandse investeringen hun groei hebben herpakt in het eerste trimester van dit jaar.

Toerisme Catalonië

Het toerisme in Catalonië heeft het meest te lijden gehad, maar ook deze sector laat inmiddels tekenen van herstel zien. In het laatste kwartaal van 2017 was er een terugval van 6,5%, veroorzaakt door de politieke situatie en de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils. Gisteren werd bekend dat Catalonië de autonome regio is die de meeste toeristen ontvangt en tussen januari en augustus een groei van 0,7% ten opzichte van het afgelopen jaar heeft doorgemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk