Opnieuw een nacht vol geweldadige protesten in Catalaanse steden

door admin
Opnieuw een nacht vol geweldadige protesten in Catalaanse steden

Opnieuw vonden afgelopen nacht ongeregeldheden plaats in de Catalaanse steden. In Barcelona trokken voor het eerst ook extreemrechtse jongeren de straat op om de confrontatie te zoeken met separatistische jongeren. Op veel plaatsen raakten deze groeperingen daarna slaags met agenten van de Mossos waarbij niet iedereen ongedeerd bleef.   

Uitbreiding van de gevechten

De gevechten breidden zich vannacht in Barcelona uit naar het district El Eixample waar sprake was van versperringen, brandstichtingen en vernielingen van winkels, terrasmeubilair van horecagelegenheden en van openbare voorzieningen. De gevechten tussen de extreemrechtse jongeren en separatisten werd gefilmd en veelvuldig verspreid via de sociale media.

Sfeer sloeg gistermiddag om

Gistermiddag nog leek de sfeer minder grimmig te worden toen ongeveer 13 duizend mensen, voornamelijk studenten, naar het park Jardínes de Gracia kwamen voor een ontspannen bijeenkomen. Na afloop van de bijeenkomst sloeg de sfeer echter om toen een aantal demonstranten journalisten ging bekogelen. Rond die tijd trokken ook de extreemrechtse jongeren naar de stad waar ze slaags raakten met separatistische jongeren. De gevechten liepen uit de hand toen de extreemrechtse groeperingen met molotovcocktails en vuurpijlen naar de politie gooiden. De agenten voelden zich daarop genoodzaakt de jongeren van zich af te schudden door rubberen kogels op hen af te vuren.

In totaal raakten 42 mensen afgelopen nacht gewond, waarvan 36 in Barcelona. Negentien personen werden vannacht tijdens de rellen aangehouden.

 

Dit vind je misschien ook leuk