Laagste groei economie in Spanje van afgelopen drie jaar

door admin
Laagste groei economie in Spanje van afgelopen drie jaar

De economie in Spanje groeide tussen juni en september 2019 met 0,4 procent. Dit publiceerde het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) vandaag. In het tweede kwartaal groeide de economie in Spanje ook met hetzelfde percentage. Het INE laat weten dat de groei van de Spaanse economie van het tweede en derde kwartaal de laagste is van de afgelopen drie jaar.

Jaarlijkse groei BBP

Het INE heeft ook cijfers over de economie in Spanje over de jaren heen gepubliceerd. Op jaarbasis groeide het BBP met 2 procent. De binnenlandse bijdrage was 1,8 procent en de buitenlandse 0,2 procent.

Tussen juni en september zijn zowel de consumptie van gezinnen als de investeringen (voornamelijk in bedrijven) verbeterd terwijl de export bleef verslechteren. De consumptieve bestedingen stegen met 1 procent, 0,9 procent meer dan in het tweede kwartaal waar dit cijfer stagneerde. De investeringen in woningbouw zijn volledige verdwenen.

Werkgelegenheid Spanje nog steeds problematisch

De vertraging in de groei van de economie heeft vooral zijn weerslag op het scheppen van werkgelegenheid. Afgelopen kwartaal naam de werkgelegenheid slechts met 0,1 procent toe.

Dit vind je misschien ook leuk