Gezinnen betalen drie keer meer belasting dan bedrijven in Spanje

door admin
Gezinnen betalen drie keer meer belasting dan bedrijven in Spanje

De vennootschapsbelasting lag vorig jaar op 9,9 procent voor bedrijven. De inkomstenbelasting voor inwoners van Spanje ligt daarentegen gemiddeld op 12,6 procent. Tegelijkertijd wordt er gemiddeld 15,2 procent aan btw geheven. Natuurlijk betalen zowel consumenten als bedrijven deze btw, maar consumenten hebben niet de mogelijkheid om deze in mindering te brengen bij het doen van hun belastingaangifte. Als laatste is de speciale belasting op alcoholische dranken en tabak van 25,4 procent meegenomen in de vergelijking van de belastingdruk op consumenten en bedrijven.

Schatkist voornamelijk gespekt door gezinnen en zelfstandigen

Uit bovengenoemde cijfers blijkt dat de belastingdruk op gezinnen in Spanje hoger ligt dan die op bedrijven. Alle huishoudens en zelfstandigen bij elkaar betaalden in 2018 een bijdrage van ruim 80 miljard euro aan inkomstenbelasting, 71.4 miljard euro aan btw en 20.4 miljard euro aan bijzondere belastingen. De bijdrage aan belastingen van ondernemingen blijft steken op 24.4 miljard euro per jaar. Niet alleen betalen huishoudens dus veel meer belasting in vergelijking met bedrijven, de bijdragen zijn de afgelopen vier jaar alleen maar hoger geworden.

Grote verschillen in bedrijfsvormen

De belasting is echter niet gelijk voor elk bedrijf in Spanje. Er zijn grote verschillen te zien in de cijfers die de Belastingdienst afgelopen dinsdag publiceerde. Bij grote concerns ligt de belastingdruk vele malen lager dan bij de zelfstandige ondernemingen. Ook is de belastingdruk duidelijk hoger voor het MKB en voor micro-ondernemingen dan voor grote bedrijven. Dit verschil komt door diverse belastingvoordelen waar grote bedrijven – onder bepaalde voorwaarden – van gebruik kunnen maken.

Kleine bedrijven betalen meer dan de grote jongens

Volgens statistieken uit 2017 betalen kleine ondernemingen (tot tien werknemers) en MKB’s tussen de 14 en 18,4 procent belasting over hun winst aan de overheid terwijl grote bedrijven (meer dan 250 werknemers) slechts 5,7 procent van hun winst afdragen. Zo betalen 124.778 MKB’s 7.5 miljard euro aan vennootschapsbelasting terwijl 3.180 grote bedrijven slechts 8.6 miljard euro betalen aan de Spaanse schatkist. Kleine en middelgrote ondernemingen betalen in verhouding veel meer dan de grote bedrijven ondanks het feit dat zij minder omzet en minder winst genereren.

Dit vind je misschien ook leuk