Balearen openen aanval tegen dronken toerisme

door admin
Balearen openen aanval tegen dronken toerisme

De regionale overheid komt met een wetsdecreet met maatregelen om paal en perk te stellen aan het dronken toerisme. Er moet een einde komen aan het overmatig drankgebruik dat leidt tot gevaarlijke praktijken zoals ‘balconing’. De overheid keert zich hiermee af van symboolpolitiek en initiatieven vol van goede intenties die weinig effectief zijn gebleken zoals het toelaten van Engelse politieagenten (Bobbies) die patrouilleren in de zomer of de installatie van campagnewagens van ziekenhuizen op de plekken waar het dronken toerisme het meest hoogtij viert.  

Het wetsvoorstel richt zich met name op drie conflictgebieden: Punta Ballena in Magaluf (Calviá) op Mallorca, de calle Del Jamón bij Playa de Palma op Mallorca en Sant Antoni de Portmany op Ibiza. De politie krijg hier meer bevoegdheden en kan boetes uitdelen aan horecazaken voor de ongecontroleerde verkoop van alcohol en voor drinken op straat. 

Ook kunnen boetes van tientallen duizenden euros worden uitgedeeld aan horecazaken die sterke drank verkopen op bepaalde tijden en onder bestalde omstandigheden (happy hour etc.). Ook kunnen bars tot drie maanden gesloten worden als de politie dat nodig acht. Verboden wordt ook de ‘alles inclusief’ betreffende alcohol. Veel gelegenheden op de bovengenoemde plaatsen bieden voor een vaste prijs onbeperkt drinken aan. In eerste instantie geldt dit verbod voor Magaluf, Playa de Palma en Sant Antoni, maar later zal het worden uitgebreid naar andere zones op de eilandengroep. Hiervoor moet wel de Algemene Wet op Toerisme worden gewijzigd. Het gaat om een controversiële maatregel die vorig jaar niet doorgevoerd kon worden en zwaar wordt bekritiseerd door enkele hotelketens. 

Met betrekking tot het fenomeen balconing, waarbij dronken toeristen –  vaak in beschoken toestand – van het ene balkon naar het andere klimmen of direct van hun balkon in het zwembad duiken, zijn hotels verplicht gasten die hieraan doen direct uit te zetten. Als de hotels geen maatregelen nemen om de gasten erop te wijzen dat balconing strikt verboden is, kunnen ze rekenen op hoge sancties. 

De regering wil dat het wetsvoorstel al in de zomer van 2020 van kracht wordt. Vanuit het ministerie van Toerisme van de Balearen vreest men dat de nieuwe normen ‘de eenheid van de markt beperken’ omdat het zich vooral op enkele concrete zones richt. Desondanks zal de wet er komen op grond van argumenten voor handhaving van de openbare orde en het algemeen belang.

Bij het ministerie van Toerisme is men bezig om gegevens te verzamelen over aantallen patiënten die met een alcoholvergiftiging zijn behandeld of die aan balconing hebben gedaan en de daarmee gepaard gaande kosten voor de eilanden om de argumenten voor de nieuwe wetgeving kracht bij te zetten.

Dit vind je misschien ook leuk