Spaanse olijfolieproducenten hebben het zwaar

door admin
Spaanse olijfolieproducenten hebben het zwaar

Olijfboeren in Spanje hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Met een gemiddeld inkomen van 2 euro per liter olijfolie lijden de boeren verlies; de productiekosten van een liter olie bedragen 2,75 euro. De meeste olijfolie wordt geproduceerd in de provincie Jaén met in totaal 70 duizend hectare olijfboomgaarden met daarop 70 miljoen olijfbomen.

Belangrijk exportproduct in gevaar

Door de negatieve opbrengst in de sector komt zo’n 200 tot 300 duizend hectare van de traditionele olijfteelt in gevaar. En dat is niet alleen een economische, maar ook een ecologische catastrofe.

De importheffing die door de Amerikaanse president Trump werd ingevoerd betekende voor Spanje een reducering van 60% van de olijfolie-export naar Amerika, tot nu toe de grootste exportmarkt voor deze sector buiten de EU. Tunesië produceert goede kwaliteit olijfolie voor een prijs van 1.870 euro per duizend liter olie en is daarmee een belangrijke bedreiging voor de Spaanse olijfoliemarkt. Portugal, Italië en Griekenland hebben, in tegenstelling tot Spanje, dit jaar een betere olijfoogst gehad dan in voorgaande jaren. De verwachting is dat in Spanje de oogst zelfs 30% minder zal zijn dan het jaar hiervoor.

Twee jaar geleden nog kregen olijfboeren ongeveer drie euro per kilo, dat is nu nog maar 2 euro per kilo. Dat houdt in dat alleen al in de provincie Jaén 600 miljoen euro minder wordt verdiend door de olijfboeren. In de provincie Córdoba, na Jaén de provincie met de grootste olijfteelt in Andalusië, is sprake van een verlies van nog eens 300 miljoen euro als gevolg van de prijzencrisis in de olijfoliesector.     

Noodmaatregelen

De beroepsvereniging van olijfolieproducenten heeft inmiddels de Spaanse regering verzocht om op korte termijn met elkaar in gesprek te gaan over urgente maatregelen die nodig zijn voor de zorgelijke situatie van deze Spaanse landbouwsector die van groot belang is voor de Spaanse economie. Alleen al in de regio Andalusië draait de economie van meer dan 300 dorpen en 250 duizend gezinnen op de olijfolie-industrie.

Olijftelers in Spanje hebben in de afgelopen twee jaar een prijsdaling van 40% voor hun olie te verduren gehad, terwijl de consument nauwelijks minder betaalt. In de afgelopen twee jaar daalde de prijs van olijfolie in de winkels maar met 8%.  

Dit vind je misschien ook leuk