Spanje loopt Europees hulpgeld voor gota fría mis door interne onenigheden

door admin
Spanje loopt Europees hulpgeld voor gota fría mis door interne onenigheden

Volgens de krant El Mundo zou de EIB nog wachten op overeenstemming met de Spaanse regering om financiële hulp te verlenen om de schade aan Mar Menor en andere door het noodweer beschadigde zones in valencia en Murcia te vergoeden.

Daarmee loopt Italië voor op Spanje, aangezien Italië te kampen had met noodweer in november, terwijl de hevige gota fría waar het hier om gaat in september al een spoor van schade achterliet langs de Spaanse oostkust.

De reden dat de ene lening wel doorgaat en de andere vooralsnog niet is te wijten aan het feit dat Italië heeft geprofiteerd van het verlengen van een eerder verstrekte lening en anderzijds aan de blokkade van het ministerie van Financiën van de lening aan de regeringen van Murcia en Valencia.

EIB wil wel, Spanje zit in de weg

De vice-voorzitter van de EIB, Emma Navarro, wees op de positieve houding van de bank ten opzichte van hulp om de schade die de Spaanse regio’s hebben geleden te vergoeden. Toch blijft het Spaanse ministerie de leningen blokkeren waaraan de EIB heeft gewerkt en die zijn aangevraagd door de regering van Murcia. Dat komt doordat Murcia niet aan de stabiliteitswet voldoet en een te hoog begrotingstekort heeft. Het Spaanse ministerie heeft desondanks nog niet officieel gereageerd.

Volgens de regionale minister van Belastingzaken van Murcia, Javier Celdrán, zijn er uitzonderingen op die wet die toestaan dat er wel leningen worden verstrekt in geval van natuurrampen, waaronder de ‘gota fría’ van september 2019 wel kan worden geschaard. Volgens Celdrán is de echte reden van María Jesús Montero dat Murcia zijn belastingen aan het verlagen is en dat zoiets niet in overeenstemming is met het aanvragen van leningen om verdere schulden op te bouwen.

Geen groen licht van Spanje

Volgens de EIB is het niet haar taak om te oordelen over interne beslissingen van verschillende Spaanse overheidsadministraties. Duidelijk is wel dat zonder een duidelijk groen licht van de Spaanse minister van Financiën er geen geld aan Murcia geleend zal worden. ‘De financiering van de EIB moet altijd in overeenstemming zijn met de Spaanse regering’, zegt Navarro. 

Murcia heeft in totaal twee leningen aangevraagd van 320 miljoen euro. De eerste lening van 120 miljoen euro is bestemd om de schade aan infrastructuur te herstellen. De tweede lening van 200 miljoen euro gaat naar de Mar Menor. 

Ook in het geval van Valencia zit het stabiliteitspact in de weg doordat de regio kampt met een te hoog begrotingstekort.

Spanje is na Italië het Europese land dat de meeste financiering krijgt van de EIB. In 2019 ging het om 8,9 miljard euro. Dat was 6 procent meer dan in 2018.

Dit vind je misschien ook leuk