Spanje slechte investering volgens internationale fondsbeheerders

door admin
Spanje slechte investering volgens internationale fondsbeheerders

De eerste maatregelen van de coalitieregering tussen de PSOE en Podemos hebben niet gezorgd voor vertrouwen bij internationale fondsbeheerders en investeerders. In tegenstelling, grote fondsbeheerders raden investeerders af om te beleggen in Spanje.

Spanje op twee landen na slechtste land om in te investeren

De slechte status van Spanje blijkt uit een enquête onder investeerders van de Bank of America. Dit onderzoek wordt beschouwd als de beste indicator voor investeerders over de hele wereld. Medio 2018 zorgde de motie van wantrouwen tegen Rajoy ervoor dat Spanje bij lange na niet bovenaan het lijstje stond van landen om in te investeren. Nu – 20 maanden later – blijkt Spanje het op twee na slechtste land om in te investeren.

Rendement Spaanse bedrijven historisch laag

Beheerders die Spanje adviseren om in te beleggen, voorspellen een nettorendement van zo’n 3 procent, ongeveer gelijk aan toen het Pedro Sánchez lukte om Rajoy uit zijn ambt te zetten. Dit terwijl het verwachte rendement vorige maand nog zo’n 6 procent bedroeg.

Vlak voordat Rajoy uit zijn ambt werd gezet, bedroeg het verwachte nettorendement voor investeerders in Spanje bijna 29 procent. Sinds Pedro Sánchez premier van Spanje is, is het nettorendement niet boven de 17 procent uitgekomen. Dit was in januari 2019 toen Spanje opnieuw algemene verkiezingen moest organiseren toen bekend werd dat Sánchez onvoldoende steun van de Tweede Kamer kreeg.

Slechte investering door politiek beleid Spaanse regering

Volgens experts komt het lage rendement door de eerste maatregelen van de nieuwe coalitieregering, met als belangrijkste voorbeeld de invoering van de ‘Tobinbelasting’. De Tobinbelasting is een belasting van 0,2 procent op financiële transacties zoals aandelen. Elk jaar zal de regering in Spanje een lijst publiceren met daarop de bedrijven die de Tobinbelasting dienen te betalen. De invoering van deze belasting maakt investeringen in Spaanse aandelen minder aantrekkelijk.

Verwachte rendementen van landen in rest Europa

Bovenaan de lijst van Europese landen om in te investeren staat opnieuw Duitsland met een verwacht rendement van 17 procent. Nederland staat op de vierde plek van landen om in te investeren met een netto rendement van zo’n 6 procent. De enige twee landen waar beheerders nog afwijzender tegenover staan dan Spanje zijn Italië en Zwitserland.

Dit vind je misschien ook leuk