Spaanse beurs Ibex 35 daalt met 14 procent

door admin
Spaanse beurs Ibex 35 daalt met 14 procent

De IBEX-35 in Madrid daalde met 14,06 procent, de Italiaanse beurs FTSE MIB 16,9 procent. Andere Europese markten kelderden iets minder hard. De Duitse DAX noteerde een daling van 12,2 procent, de Franse CAC 45 12,28 procent en de Britse FTSE 10,9 procent. De Nederlandse krant NRC vergelijkt het getal van de Franse beurs met eerdere dieptepunten: na de terreuraanvallen op de VS van 9/11 zakte die met 7,3 procent, en aan het begin van de economische crisis in 2008 met 7,7 procent.

Investeerders vrezen voor grote economische gevolgen van het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen dat komend weekend ingaat. De Europese Centrale Bank (BCE) heeft investeerders teleurgesteld met nieuwe monetaire maatregelen. De beperkende maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in verschillende landen helpen de economie niet en de verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO van het virus tot een pandemie wordt ook niet goed ontvangen. De mededeling van de Amerikaanse president Donald Trump om alle vluchten vanuit Europa voor een periode van 30 dagen te schrappen vanaf vrijdag 13 maart werd zwaar bekritiseerd vanuit Europa.

Volgens financiële experts wegen de maatregelen die diverse regeringen en het IMF nemen om de negatieve financiële gevolgen op te vangen bij lange na niet op tegen de negatieve effecten op de economie van de beperkingen. 

De euro daalt in waarde ruim 1 procent ten opzichte van de dollar en ook de olieprijzen kelderen verder. Niet alleen in reactie op het inreisverbod vanuit Europa van de VS maar ook in afwachting van de prijzenoorlog die Saoedie Arabië is begonnen tegen Rusland. Sinds het begin van dit jaar is de prijs voor een vat olie gedaald van 66 euro naar 33 euro nu. 

Dit vind je misschien ook leuk