Golf van collectieve ontslagen door bedrijven in Spanje

door admin
Golf van collectieve ontslagen door bedrijven in Spanje

Op hetzelfde moment dat gezondheidsautoriteiten wereldwijd zich maximaal inspannen om de verspreiding van de coronapandemie terug te dringen, regeringen voorstellen indienen om de impact van de vertragende economie door het virus te verzachten, beginnen bedrijven de gevolgen ervan te voelen. Dit resulteert in bedrijfssluitingen en (tijdelijke) collectieve ontslagen.

Tijdelijk collectief ontslag wordt makkelijker gemaakt

De regering heeft aangekondigd de procedures voor tijdelijk collectief ontslag (ERTE: expedientes de regulación de empleo temporales: tijdelijke arbeidsreglementen) te bespoedigen en werkloosheidsuitkeringen te geven zonder daar een minimaal aantal gewerkte dagen voor te eisen. Ook krijgen werknemers het recht om hun werkdagen te verkorten of aan te passen als ze kunnen aantonen tijd nodig te hebben om voor hulpbehoevende familieleden te zorgen. 

Voorbeelden van bedrijfssluitingen en ontslagen

Kledingzaak Adolfo Domínguez heeft een ERTE ingediend voor 728 werknemers, nadat 188 winkels verspreid door Spanje gesloten zijn. Het bedrijf Gestamp (fabriek in auto-onderdelen) heeft een ERTE ingediend voor 6.000 werknemers nadat 22 fabriken in Spanje dicht moesten. Volkswagen heeft de productie in alle Europese fabrieken stilgelegd. In Spanje gaat het om de SEAT fabriek in Martorell (Barcelona) en in Landaben (Navarra). Airbus heeft de productie stilgelegd in de Franse en Spaanse fabrieken. Vliegmaatschappij Air Nostrum heeft een ERTE ingediend voor al het personeel en Ryanair deed hetzelfde voor 1.500 personeelsleden in Spanje. Tendam, met de kledingwinkels Cortefiel en Women’s Secret dient een ERTE in voor het personeel in Spanje na sluiting van ruim 800 winkels. De bank Santander overweegt 50 procent van alle kantoren in Spanje te sluiten wegens de coronacrisis. De horecagroep Zena Alsea met ketens als Vips, Starbucks en Domino’s overweegt een ERTE in te dienen voor 22.000 man personeel in Spanje. McDonald’s legt alle activiteiten, ook de thuisbezorging van McDelivery in Spanje stil naast dat alle restaurants in Spanje ook al werden gesloten. Ook Renault heeft de 4 fabrieken in Spanje gesloten. 

Dit vind je misschien ook leuk