Spanje verbiedt bedrijven werknemers te ontslaan met coronacrisis als reden

door admin
Spanje verbiedt bedrijven werknemers te ontslaan met coronacrisis als reden

Het Ministerie van Werkgelegenheid kan de ontslagaanvragen niet meer aan na de lancering op 17 maart van de grootste reeks aan arbeidsmarktmaatregelen in de afgelopen 40 jaar van democratie. De maatregelen maakten het bedrijven gemakkelijker om mensen (tijdelijk) te ontslaan en werklozen om in aanmerking te komen voor uitkeringen die hen van een basisinkomen voorzien. 

Om de enorme ontslaggolf die het gevolg was van die maatregelen nu te staken, zette de overheid een historische stap door het ontslaan te verbieden van werknemers met de effecten van de corona-pandemie als argument. De opzegtermijn van tijdelijke contracten wordt nu automatisch verlengd. Daarbij controleert het Ministerie van Werkgelegenheid nu alle ontslagaanvragen die zijn goedgekeurd op mogelijke gevallen van fraude. 

Het gevaar van het ontslagverbod is volgens David Díaz, partner bij Baker& McKenzie die door de krant El Mundo werd geraadpleegd, dat zodra de noodtoestand voorbij is er alsnog heel veel mensen hun ontslag krijgen aangezegd. Volgens Iñigo Sagardoy, president van Sagardoy Abogados is de intentie van de regering om banen te behouden positief, maar is het risico dat het evenwicht verdwijnt groot. ‘Als er veel beperkingen worden opgelegd, vooral aan mkb’s, kunnen die te maken krijgen met veel drastischer maatregelen, zoals sluitingen. 

De omvang van het gat dat het coronavirus op de arbeidsmarkt heeft geslagen en waartegen de staat vanaf vrijdag optreedt, wordt volgens experts pas volgende week zichtbaar. Of het ontslagverbod een ‘bescherming van de werknemers, een reparatie en herstel van de economische activiteit garandeert’, zoals in het decreet staat gemeld, valt nog te bezien.

De overheid heeft ook besloten dat om een zo groot mogelijk aantal werklozen van een minimuminkomen te voorzien, de maximale hoogte van een werkloosheidsuitkering is gesteld op 1.098 euro voor iedereen ongeacht de gezinssituatie. Het minimum is gesteld op 428 euro. Alle uitkeringen die in maart nog zijn goedgekeurd, worden op 10 april uitbetaald. Grote gezinnen en mensen met kinderen kunnen nog aanvullende bedragen aanvragen die dan na goedkeuring later worden bijgeschreven.  

Dit vind je misschien ook leuk