Met stilleggen van de economie verliest Spanje 49 miljard euro per maand

door admin
Met stilleggen van de economie verliest Spanje 49 miljard euro per maand

Normaliter wordt in Spanje per week rond de 2% van het jaarlijks bbp geproduceerd. De eerste twee weken waarin de coronamaatregelen van kracht gingen, betekenden een economisch verlies van 40%. De onlangs aangescherpte maatregelen brengen een economisch verlies van 60% met zich mee. Daarmee daalt het bbp met 4%, wat gelijkstaat aan 49 miljard euro per maand.

Volgens een onderzoek van Fedea (Organisatie voor Toegepast Economisch Onderzoek), BBVA Research en de Fundación Rafael del Pino kan het Spaans bbp met de maatregelen die door de overheid getroffen zijn 4 tot 8% dalen op jaarbasis. Daarbij is geen rekening gehouden met het steunpakket dat de overheid ter beschikking stelt. Wordt dit wel meegerekend, dan kan het verlies 3% minder zijn. Het onderzoek van genoemde instanties heeft echter niet de aangescherpte maatregelen die sinds afgelopen maandag van kracht zijn gegaan in de berekening meegenomen, maar ging ervan uit dat de lockdown op 11 april beëindigd zou zijn.

Het bijna geheel stilleggen van de economie sinds deze week, zal nog grotere gevolgen hebben voor het Spaans bbp. Volgens een rapport van investeringsbank Goldman Sachs zal er op jaarbasis een verlies van 9% zijn, dat in 2021 teruggebracht zal zijn naar 8%.

40% van de economie blijft draaien

Met de aangescherpte maatregelen zorgt de economische activiteit van de landbouw, visserij, gezondheidszorg, veiligheidsdiensten, het leger, de voedingsmiddelenindustrie en -distributie en de energiesector samen nog voor zo’n 25% van het bbp. Als daarbij ook de telecommunicatie en de financiële dienstverlening bij op worden geteld, komt dit percentage op 40%. In deze nog onzekere fase van de crisis lijkt dit de meest reële inschatting van de cijfers. Hoe het daadwerkelijk uit zal pakken, moet straks blijken als statistisch instituut INE een rapport gaat uitbrengen van het bbp na de coronacrisis.

Dit vind je misschien ook leuk