Geen loonsverlaging voor Spaanse politici

door admin
Geen loonsverlaging voor Spaanse politici

Tijdens een volgende zitting zal bestudeerd worden hoe het parlement haar bijdrage kan leveren om de crisis in de Spaanse gezondheidszorg het hoofd te bieden. Inmiddels is besloten dat politici niet gekort worden op hun salaris. Wel wordt gezocht naar financiële ruimte in het budget van het parlement. Ruimte die het gevolg is van het feit dat de parlementariërs ook thuis zitten en dus geen reis- en verblijfskosten maken. 

CUP

De politieke partij CUP heeft van haar parlementsleden gevraagd om af te zien van het aanvullende salaris dat kan oplopen tot bedragen tussen 900 en 1900 euro afhankelijk van waar de parlementariërs wonen. Bronnen in het Spaanse parlement zeggen dat het gaat om een deel van het salaris dat onopzegbaar is zodat men daar niet zelf over kan beslissen.

Ciudadanos

Ook de voorzitter van Ciudadanos, Irés Arrimadas heeft voorgesteld dat parlementariërs tijdelijk afzien van hun maandelijkse onkostenvergoeding die verband houdt met hun aanwezigheid in de Spaanse Tweede Kamer in Madrid.

Toch bekijkt het parlement nu of de onkostenvergoedingen die direct vanuit de begroting van het parlement worden betaald aan vliegmaatschappijen, Renfe of veerdiensten kunnen worden geschrapt.

PSOE

De PSOE heeft voorgesteld aan haar partijleden dat parlementariërs en senatoren hun onkostenvergoedingen doneren aan sociale of publieke instellingen die verband houden met het bestrijden van de coronacrisis zolang de noodtoestand van kracht is. 

PP

Partido Popular richt zelf een fonds op waar leden een deel van hun salaris kunnen storten. Senator Javier Santiago Vélez uit León besloot eerder deze week zelf om zijn 1.950 euro aan onkostenvergoeding te besteden aan de aanschaf van gezichtsmaskers geproduceerd met een 3Dprinter voor Guardia Civil agenten die in zijn regio werkzaam zijn.

Unidas Podemos 

Aangezien leden van Unidas Podemos al bij aantreden in het Spaanse parlement in 2015 op eigen initiatief besloten om het loon dat hoger ligt dan het officiële Spaanse minimuminkomen (SMI) te doneren, zullen zij op dit moment geen aanvullende maatregelen in dat opzicht treffen.

Vox

De 52 parlementsleden van Vox willen de subsidies aan politieke parijen en vakbonden besteden aan het helpen van de bevolking via lokale instellingen. Politieke partijen ontvangen maandelijks 29.026 euro én 1.670 euro per zetel. Dit bedrag wil Vox doneren. De partij is tegenstander van het opgeven van de onkostenvergoedingen omdat parlementsleden die niet in Madrid wonen dat geld nodig hebben om de huur van hun appartementen in Madrid te betalen die gewoon doorloopt. 

Dit vind je misschien ook leuk