Spanje wil dat Europese Green Deal leidend is bij economisch herstel na corona

door admin
Spanje wil dat Europese Green Deal leidend is bij economisch herstel na corona

De oproep is een initiatief van Denemarken en kreeg steun van Spanje en Oostenrijk, Finland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Portugal en Zweden. In de brief waarschuwen de landen voor het gevaar van kortetermijnoplossingen ‘die Europa opsluiten in een economie die afhankelijk is van fossiele brandstoffen’.

Men ziet liever een groen economisch herstel en een eerlijke transitie en gelooft dat de Green Deal oplossingen aandraagt om te reageren op de economische crisis die is ontstaan door het coronavirus en Europa kan transformeren in een duurzame en klimaatneutrale economie. 

‘We moeten de investeringen uitbreiden, met name die op de gebieden van duurzame mobiliteit, duurzame energie, de rehabilitatie van gebouwen, onderzoek en innovatie, het herstel van de biodiversiteit en de circulaire economie’, zo wordt gesteld in de brief.

De groep landen wijst erop dat het verhogen van de emissiereductiedoelstelling tot 2030, het versterken van de Europese regelgeving ter bestrijding van klimaatverandering of het versterken van milieunormen, impliceert dat Europese landen voorop lopen bij nieuwe koolstofarme economische ontwikkeling. 

Europa zou volgens de ministers die de brief hebben ondertekend ‘een politiek signaal aan de wereld moeten geven dat de EU het goede voorbeeld geeft – zelfs in moeilijke periodes zoals veroorzaakt door de huidige gezondheidscrisis – voor de weg naar klimaatneutraliteit en de naleving van het Akkoord van Parijs.

De tien landen menen dat de coronacrisis ‘het belang van snelle antwoorden geven en op een solidaire wijze samenwerken aantoont, net zoals dat gebeurdde voor de klimaatcrisis.’ De inspanningen om de klimaatcrisis af te wenden moeten prioriteit krijgen in de herstelplannen. Europa moet de ambitie om de risico’s en kosten van passiviteit ten aanzien van de klimaatverandering in te dammen, handhaven’, zo wordt verder gesteld in de brief.

Tot slot concluderen de landen dat de bescherming en het behoud van de biodiversiteit een fundamenteel onderdeel moeten zijn in het antwoord op de economische en milieucrisis. ‘Deze elementen zijn vitaal om het welzijn en het overleven van onze samenlevingen te garanderen’.  

Dit vind je misschien ook leuk