Groot economisch verlies door annuleringen bruiloften en communies

door admin
Groot economisch verlies door annuleringen bruiloften en communies

Alle sectoren die op een of andere manier betrokken zijn bij de viering of de rituelen van een trouwerij, eerste heilige communie of doop, hebben een zware financiële tegenslag te incasseren die bovendien veel onzekerheid voor de nabije toekomst met zich meebrengt. Niemand weet nog hoe of wanneer er weer zicht komt op het hervatten van de feestelijkheden.

Ignacio Viñau is medeoprichter en eigenaar van evenementenbedrijf La Lola se va de Boda, gespecialiseerd in de organisatie van bruiloften en heilige communiefeesten. Hij ziet de toekomst somber in. Na de nu al verloren maanden maart en april zal het in mei, de maand waarin traditiegetrouw katholieke schoolkinderen hun eerste heilige communie doen, waarschijnlijk niet anders zijn. Voor stellen die hun bruiloft hadden gepland in juni of juli, zal het spannend worden. De meesten, vertelt Viñau, annuleren niet, maar stellen hun bruiloft uit. Met de meer dan 25 offertes die hij de afgelopen tijd uitbracht, wordt niets meer gedaan en nieuwe offerte-aanvragen komen niet meer binnen.

Belangrijk verlies van jaaromzet

Voor Viñau en al zijn collega’s in de evenementensector breken onzekere tijden aan. Als de coronamaatregelen straks worden opgeheven en er in principe weer geld kan worden verdiend, zal een grote groep Spanjaarden zich in een financieel moeilijke situatie bevinden omdat ze met een ERTE-regeling tijdelijk of misschien wel definitief ontslagen zijn. In het hypothetische geval in juni de bedrijfsactiviteiten weer volledig kunnen worden hervat, zal nog steeds aan het eind van het jaar 30%-40% van de jaaromzet verloren zijn.

De portal bodas.net onderzocht in Italië, Frankrijk en Spanje hoeveel bruiloften er worden geannuleerd en verplaatst naar een latere datum. Ruim 91% gaf aan later alsnog te zullen gaan trouwen, bijna 9% zag helemaal af van de voorgenomen trouwplannen. Volgens het Spaans Instituut voor Statistiek INE, vonden in 2018 in Spanje 167.613 bruiloften plaats. Afgelopen jaar vonden er 214 duizend communiefeesten en nog eens 229 duizend doopfeesten plaats. Volgens gegevens van bodas.net bedraagt de gemiddelde uitgave voor een bruiloft 20.500 euro. Volgens een onderzoek van de Consumenten Unie van de Regio Valencia, wordt er voor een communiefeest gemiddeld 9 duizend euro uitgegeven. Dat de noodtoestand zo vroeg in het jaar plaatsvond, is nog een geluk bij een ongeluk zegt bodas.net. In de periode januari tot eind april vindt maar 10% van alle bruiloften plaats, wat neerkomt op 16 tot 17 duizend geannuleerde of uitgestelde bruiloftspartijen.

Groot deel van budget voor huwelijksdiner

Volgens een onderzoek van Singular Cover, brengen stellen die gaan trouwen met hun bruiloft gezamenlijk rond de 3,5 miljard euro in het laatje. Het grootste deel van het trouwbudget wordt besteed aan het huwelijksdiner, dat met een gemiddelde uitgave van 100 euro per couvert een relevante inkomstenbron voor hotels en landelijk gelegen feestlocaties is.

Ook de toeristische sector lijdt verlies aan geannuleerde huwelijksplannen en de daarbij behorende huwelijksreis, waarvoor de Spanjaarden volgens gegevens van agencia Mudea gemiddeld 4000 euro per persoon uitgegeven. Evenals de bruidsmode-industrie, waar volgens een onderzoek van Novias Millennial y Generación Z normaliter ieder jaar zo’n 860 miljoen euro wordt gefactureerd door de 730 bedrijven in deze sector.

Restitutie

Alle stellen die in deze periode zouden trouwen en alle ouders van kinderen die een communie- of doopfeest hadden gepland, kunnen door de afgekondigde noodtoestand het volledige betaalde bedrag van het feestdiner teruggestort krijgen. Veel mensen kiezen uit solidariteit niet voor restitutie van de kosten, maar kiezen ervoor hun feest op een nieuwe datum alsnog te vieren, zonder additionele kosten. Voor de restitutie van reeds betaalde reizen die zijn geannuleerd gelden verschillende scenario’s. Voor pakketreizen die geboekt zijn bij een reisbureau geldt dat het gehele bedrag kan worden teruggevraagd. Als de reis zelf is geboekt, wordt het lastig als de vlucht niet geannuleerd en het hotel niet verplicht gesloten is. Voor die situaties gelden de algemene regels zoals die gehanteerd worden binnen de EU. Restitutie van het reisgeld voor reizen buiten Europa is wellicht het lastigst, maar zal ook in die gevallen vaak wel mogelijk zijn.   

Dit vind je misschien ook leuk