Spaanse vastgoedsector vreest fors banenverlies door coronacrisis

door admin
Spaanse vastgoedsector vreest fors banenverlies door coronacrisis

Zo is de verwachting dat na twee maanden stilliggen van alle activiteiten een kwart van de makelaarskantoren gedwongen moet sluiten en dat er op een verlies van niet minder dan 35 duizend banen moet worden gerekend.   

Volgens Gerard Duelo, voorzitter van de Algemene Raad voor Vastgoedagentschappen (API) zijn er veel kleine makelaarskantoren met weinig personeel die het voor aanvang van de coronacrisis al zwaar hadden. De aanzienlijke toename van de werkloosheid in Spanje en tegelijkertijd de afname van het aantal buitenlandse kopers kan deze kleinere kantoren nu de das om doen. In de vastgoedmarkt zullen enerzijds de vraagprijzen stijgen en anderzijds zal het besteedbare budget van de kopers dalen. Alleen ervaren, professionele vastgoedmakelaars kunnen in zo’n situatie overleven. 

Volgens gegevens van het Spaans Instituut voor Statistiek INE waren er eind vorig jaar 55 duizend ondernemingen actief in de vastgoedbranche. Vastgoeddeskundigen voorspellen dat een kwart van deze ondernemingen door de crisis de deuren zal moeten sluiten. Vastgoedmakelaar Donpiso schat in dat de sector dit jaar een verlies van tussen de 22% en 29% zal lijden. 

Beschikbaar vastgoed gelijk bij groter aantal makelaars

Sinds 2013 is het aantal vastgoedmakelaars in Spanje aanzienlijk toegenomen. Net als Duelo geeft ook Moisés Ruiz van Ágora aan dat veel van deze nieuwe makelaarskantoren het vorig jaar al moeilijk hadden. Met de toename van het aantal makelaars, steeg het beschikbare vastgoed niet evenredig mee. De coronacrisis zal met name een grote impact hebben voor de relatief jonge makelaarskantoren die vaak actief zijn in het toeristenvastgoed, een branche waar de verkoop door de coronacrisis sterk zal afnemen en ook maar langzaam weer op gang zal komen. 

Impact minder groot dan economische crisis van tien jaar geleden

Volgens Gerardo Duelo zal deze crisis echter minder impact hebben op de sector dan de vorige economische crisis. Naar alle waarschijnlijkheid houdt de huidige crisis geen jaren aan en zullen vastgoedmakelaars die verschillende soorten bedrijfsactiviteiten hebben, zoals verhuur en beheer, de terugval in de huizenverkoop wel overleven. Bovendien zullen investeerders, zodra de financiële markt weer enigszins gestabiliseerd is, op zoek gaan naar nieuwe kansen op de vastgoedmarkt. 

Dit vind je misschien ook leuk