Spaanse belastingdienst mist btw inkomsten door forse verkoopdaling

door admin
Spaanse belastingdienst mist btw inkomsten door forse verkoopdaling

Ondanks dat de eerste helft van maart normaal verliep en in de tweede helft de omzetcijfers van de supermarkten de lucht in schoten, moesten grote Spaanse bedrijven volgens gegevens van de belastingdienst in deze maand alsnog een verlies van 12% ten opzichte van de maand daarvoor incasseren. Nooit eerder was de daling ten opzichte van de voorgaande maand zo groot. In september 2012, toen het btw-tarief omhoogging, was dit percentage minder dan de helft: 5,8%. 

Als de omzetdaling van grote bedrijven wordt vergeleken met dezelfde maand van het vorig jaar, gaat het om een daling van 11,1% en is daarmee de grootste omzetdaling sinds april 2009. Voor kleine bedrijven is de omzetdaling vermoedelijk nog groter omdat deze niet over de logistieke infrastructuur beschikken om producten aan huis te leveren en veel van deze bedrijven vanaf het begin van de noodtoestand hun deuren moesten sluiten. Het veranderde consumptiegedrag tijdens de crisis heeft een directe negatieve invloed op de btw-inkomsten van de overheid. 

Prognose te optimistisch

Met een voorspelde btw-inkomstendaling van 5,2% ten opzichte van het vorig jaar was het Spaans ministerie van Financiën toch iets te optimistisch. Naar verwachting zullen de maanden april en mei nog negatiever uitpakken dan de maand maart. Om het verlies van btw-inkomsten enigszins te compenseren, zal er nadat de noodtoestand is opgeheven een flinke toename van de verkoopcijfers nodig zijn. Dit zal gedeeltelijk gebeuren als gevolg van ‘ingehouden aankopen’, dat wil zeggen dat de vraag naar bepaalde producten stijgt nadat de voorgenomen aanschaf was uitgesteld, door bijvoorbeeld een gebrek aan financiële middelen. 

Omzetverlies dienstensector kan niet worden ingehaald

Toch moet de invloed van deze ingehouden aankopen niet worden overschat, omdat de sector die nu het meest aangedaan is door de crisis de dienstensector is, waarvoor deze ingehouden aankopen niet opgaan. Zo zullen kappers de gemiste omzet tijdens de noodtoestand niet gecompenseerd krijgen omdat hun klanten als de noodtoestand weer is opgheven niet vaker naar de kapper zullen gaan Datzelfde geldt voor het toerisme, de recreatiesector en de horeca. Het omzetverlies van grote bedrijven in de dienstensector was in maart liefst 25%. 

Twee decennia nodig om staatschuld weer omlaag te brengen

Airef, de Spaanse Onafhankelijke Autoriteit voor Fiscale Verantwoordelijkheid, heeft berekend dat Spanje met de nodige bezuinigingen twintig jaar nodig heeft om weer op het staatsschuldniveau van 2019 te komen. Verwacht wordt dat de Spaanse staatsschuld nu zal oplopen tot rond de 120% van het bruto binnenlands product (bbp). 

Dit vind je misschien ook leuk