Huizenprijzen dalen in Spanje voor het eerst in vier jaar tijd

door admin
Huizenprijzen dalen in Spanje voor het eerst in vier jaar tijd

Langzaamaan begint de impact van de coronacrisis op de Spaanse vastgoedmarkt vorm te krijgen. De gemiddelde getaxeerde woningprijs is in het eerste kwartaal van dit jaar 0,8% lager dan in het laatste kwartaal van 2019. Het gaat weliswaar niet om een grote daling, maar het gegeven dat sinds 2016 de prijzen niet meer waren gedaald is veelbetekenend. 

Tussen begin januari en eind maart bedroeg de gemiddelde woningprijs in Spanje 1.640,40 euro per vierkante meter. Eind 2019 was dat nog 1.652,80 per vierkante meter. Vergeleken met het eerste kwartaal van het vorig jaar is er in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een stijging van 0,3%. Bij de prijsdaling ten opzichte van het laatste kwartaal van het vorig jaar moet in aanmerking worden genomen dat pas in de laatste twee weken van maart de coronacrisis zijn intrede had gedaan. Deskundigen zijn het erover eens dat de gevolgen van deze crisis aanzienlijk grotere gevolgen zal hebben voor de cijfers van het tweede kwartaal dit jaar. 

Uit gegevens die gepubliceerd zijn door het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Ontwikkeling blijkt dat de daling groter is voor nieuwbouwwoningen van minder dan vijf jaar oud dan voor oudere woningen, met een verlaging in prijs van respectievelijk 1,1% en 0,7%. Opmerkelijk is dat vergeleken met het eerste kwartaal van het vorig jaar, dit precies andersom is: toen was er sprake van een stijging van respectievelijk 1,2% en 0,2%. 

San Sebastian is duurste gemeente 

Voor een eigen woning in een gemeente met meer dan 25 duizend inwoners moet in de Spaanse stad San Sebastian het diepst in de buidel worden getast: hier betalen kopers 3.746 euro per vierkante meter voor hun nieuwe huis. Na San Sebastian is Ibiza-stad de duurste Spaanse gemeente om een huis te bezitten; hier wordt 3.720 euro per vierkante meter betaald. De nummer drie is voor de Catalaanse gemeente Sitges met een gemiddelde huizenprijs van 3.644,70 euro per vierkante meter. Barcelona en Madrid bezetten respectievelijk de zesde en zevende plaats in de top tien en moeten Santa Eulària des Riu (Ibiza) en Sant Cugat del Vallés (Barcelona) nog voor zich laten. 

Wie minder geld uit wil geven voor een eigen woning, moet deze zoeken in de goedkoopste gemeente in Spanje, Puerto Llano (Ciudad Real), met een gemiddelde huizenprijs 556,80 euro per vierkante meter. De op een na goedkoopste gemeente is Jumilla (Murcia) met een gemiddelde huizenprijs van 594 euro per vierkante meter, gevolgd door de gemeente Villena (Alicante) met een gemiddelde van 601 euro per vierkante meter. Puerto Llano is bovendien de gemeente waar in de afgelopen 12 maanden de gemiddelde huizenprijs niet steeg, maar daalde met liefst 15,3%. 

Huizenprijzen in grote Spaanse steden

Als gekeken wordt naar Spaanse steden met meer dan 500 duizend inwoners, is Barcelona de duurste gemeente met een gemiddelde woningprijs van 3.359,50 euro per vierkante meter. In de Catalaanse hoofdstad deed zich in het eerste kwartaal van dit jaar een prijsdaling van 0,8% voor ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. 

In Madrid kost een huis gemiddeld 3.273,10 euro per vierkante meter. Hier deed zich in het eerste kwartaal een grotere prijsdaling voor ten opzichte van het voorgaande kwartaal, namelijk 1,8%. De nummer drie en vier in deze categorie is voor respectievelijk Sevilla (1.825,70 euro per vierkante meter) en Málaga (1.723,4 euro per vierkante meter). In laatstgenoemde gemeente was de prijsdaling van 2,7% ten opzichte van het voorgaande kwartaal het grootst.

Dit vind je misschien ook leuk