Honderdduizenden Spanjaarden wachten al maanden op werkloosheidsuitkering

door admin
Honderdduizenden Spanjaarden wachten al maanden op werkloosheidsuitkering

Het uitbetalen van de werkloosheidsuitkeringen in het kader van de ERTE loopt enorme vertragingen op, schreef El Confidencial gisteren. Een ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’, een tijdelijke schorsing van het arbeidscontract. Sinds de coronacrisis in Spanje uitbrak, hebben bedrijven veelvuldig gebruikgemaakt van deze ERTE-regeling. Toch regent het de afgelopen weken klachten van mensen die nog geen cent hebben gezien.

Volgens administratiekantoren zijn er zo’n 900.000 mensen die tijdelijk zijn ontslagen en nog geen geld hebben ontvangen. De arbeidsinstantie van de overheid SEPE is ervan overtuigd dat dit aantal een stuk lager ligt, namelijk zo’n 250.000 mensen. Juridische bronnen laten weten dat deze vertraging ongetwijfeld te maken heeft met de noodtoestand en de crisis die de coronapandemie veroorzaakte, maar dit mag geen excuus zijn voor zoveel mensen die nu gebruik moeten maken van voedselbanken en hun kinderen amper te eten kunnen geven.

Gebrek aan financiële middelen of aan overzicht Spaanse overheden

Dat Spaanse overheden onvoldoende geld in kas hebben om de uitkeringen te betalen, blijkt uit de kapitaalinjectie van 30,5 miljard euro in het sociale zekerheidsstelsel. Veel mensen wachten al tweeëneenhalve maand op een uitkering. Volgens arbeidsjuristen zijn de eerste rechtszaken al aangespannen.

Werkgeversorganisaties spreken van een groot drama voor hun medewerkers. Voornamelijk omdat er werknemers zijn die wel een werkloosheidsuitkering hebben gekregen en anderen niet, zonder dat hier een duidelijk argument voor is. Om deze reden wordt er getwijfeld aan hoeveel overzicht en controle de Spaanse overheid nog heeft op deze situatie.

Coronapandemie is overmacht

Arbeidsjuristen van Casa de Ley laten weten aan El Confidencial dat mensen die hun uitkering niet op tijd ontvangen, recht hebben op 3 procent vertragingsrente plus een vergoeding van de schade die de persoon heeft geleden. In artikel 106 van de Spaanse Grondwet staat in dit verband beschreven dat mensen het recht hebben op vergoeding van alle schade die zij hebben geleden, behalve als er sprake was van overmacht. De coronapandemie is overduidelijk een geval van overmacht en om deze reden zijn andere juridische bronnen er nog helemaal niet van overtuigd dat mensen ‘recht hebben’ op een zogenaamde vertragingsrente of andere vergoedingen.

Wat te doen als de werkloosheidsuitkering uitblijft?

Voordat er juridische stappen worden ondernomen, kan de tijdelijk ontslagen werknemer zijn werkgever op de hoogte stellen van het feit dat hij nog geen uitkering heeft ontvangen. Dit bedrijf heeft namelijk de ERTE aangevraagd. Vervolgens dient de werknemer contact op te nemen met arbeidsinstantie SEPE om melding te maken van de uitblijvende uitkering. Als blijkt dat de uitkering is toegekend, maar nog niet is uitbetaald dan kan de werknemer hier binnen 30 dagen een verzoek voor indienen om het alsnog uit te betalen. De overheid heeft 6 maanden de tijd om hierop te reageren. Komt er geen reactie dan is het vanaf dan moment zinvol om juridische stappen te ondernemen volgens de door El Confidencial geraadpleegde arbeidsjuristen.

Dit vind je misschien ook leuk