Spaanse regering wil duurzame autobranche steunen met 300 miljoen euro

door admin
Spaanse regering wil duurzame autobranche steunen met 300 miljoen euro

Het overheidssteunplan voor deze sector is tot stand gekomen in een samenwerking van het ministerie van Industrie, Commercie en Toerisme en het ministerie van Ecologische Transitie en van Transport en Stedelijke Planning. Volgens Montero is een investering in de nieuwe mobiliteit van groot belang omdat een toekomst zonder duurzamere auto’s ondenkbaar is.

De 300 miljoen euro zijn bestemd voor commerciële en industriële auto’s en bussen en voor particuliere auto’s met een A of  B efficiëntielabel, toegekend door het Spaans Instituut voor Diversificatie en Energiebesparing (IDEA), en die een CO2-uitstoot hebben van maximaal 120 gram per gereden kilometer. 

Drie dagen na de sluiting van de Nissanfabriek in Barcelona maakte de Spaanse premier Sánchez bekend dat zijn regering met een steunpakket zou komen voor de autosector waarmee de fabricage en verkoop van schone een duurzame voertuigen kan worden versneld. Zonder in verdere details te treden, liet de premier toen weten dat hij het autopark in Spanje wil vernieuwen met de verkoop van schonere auto’s, dat hij de technologische research en development wil stimuleren, een wijziging in de fiscale regelgeving en arbeidsvoorwaarden wil doorvoeren en de liquiditeit van autofabrikanten wil verstevigen. 

Diverse beroepsorganisaties uit de autobranche zoals Anfac en Ganvam presenteerden eind april een eerste conceptvoorstel aan de minister van Ecologische Transitie Teresa Ribera en de minister van Industrie, Commercie en Toerisme, Reyes Maroto. In dit voorstel werd om een financiële steun van 250 tot 300 miljoen euro gevraagd en om een fiscale wijziging waarmee autobezitters van vervuilende auto’s meer wegenbelasting betalen dan de rijders van schone auto’s. Om de liquiditeit te stimuleren, hebben zij om gunstige kredietverleningen gevraagd zoals deze ook door het  Instituto de Crédito Oficial (ICO) in behandeling worden genomen voor de toeristische sector in Spanje. Veel bedrijven in de autosector hebben namelijk al via de reguliere weg bij particuliere banken krediet moeten aanvragen om een financiële buffer te hebben. 

Het is niet voor het eerst dat de Spaanse regering plannen heeft om te investeren in een duurzame auto-industrie. In maart van het vorig jaar presenteerde minister Maroto het Strategisch Integraal Steunplan voor de Autosector, waarmee een bedrag van 2,6 miljard euro gemoeid was, te besteden tussen 2019 en 2025. Ook dit budget staat in het teken van de ontwikkeling van duurzame mobiliteit en overige investeringen voor de auto-industrie. 

Dit vind je misschien ook leuk