Een op de drie Spaanse werknemers zou thuis kunnen werken

door admin
Een op de drie Spaanse werknemers zou thuis kunnen werken

Tijdens de noodtoestand werkte 30% van alle Spaanse werknemers thuis. Uit een rapport van Caixa Bank blijkt dat 51% van alle hoogopgeleide werknemers thuis zou kunnen werken, terwijl dat maar 11% is van alle werknemers die geen academische opleiding hebben gevolgd. Volgens het rapport zou 32,6% van de hele Spaanse beroepsbevolking het werk vanuit huis kunnen doen als dat nodig of wenselijk is. In 2019 had nog maar 8,3% van alle werknemers de mogelijkheid om thuis te werken, waaruit geconcludeerd kan worden dat de coronacrisis een significatie stimulans is geweest voor het fenomeen telewerken in Spanje.  

Nederlanders zijn, in tegenstelling tot de Spanjaarden, thuiswerkers

Binnen Europa werkt gemiddeld 16,1% van de mensen thuis. Spanje is een van de Europese landen waar het minst vaak vanuit huis wordt gewerkt met een gemiddeld percentage van 8,3%. Nederland hoort met 37,1% bij de landen waar het vaakst wordt thuisgewerkt en ook in Luxemburg werkt 33,1% van de mensen thuis. Als het gaat om de potentiële mogelijkheden om thuis te kunnen werken, ligt het Europees gemiddelde op 37,7% en is het verschil met Spanje (32,6%) kleiner.  

De verschillen die tussen de landen bestaan, zijn mede het gevolg van de verschillende economische sectoren die in een land het meest actief zijn. Zo is bijvoorbeeld de IT-sector of de financiële sector veel geschikter om thuis te werken dan een dienstensector zoals het toerisme of de detailhandel maar ook als bijvoorbeeld de bouwsector.  

Verder blijkt uit het onderzoeksrapport van Caixa Bank dat, over het algemeen, de mogelijkheid om thuis te werken iets groter is voor vrouwen dan voor mannen en dat deze mogelijkheid groter wordt naarmate de leeftijd stijgt en het opleidingsniveau hoger is. Iets meer dan de helft van alle Spaanse academici heeft een baan die vanuit huis kan worden uitgevoerd. Het rapport stelt dat de landen waar meer wordt thuisgewerkt, over het algemeen minder negatieve invloed hebben ondervonden van de coronacrisis dan de landen waar dit niet het geval is. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat veel sectoren in Spanje na deze crisis zullen investeren in hun digitalisering om het thuiswerken te faciliteren en zo hun groei zeker te stellen. 

Dit vind je misschien ook leuk