Spanje geeft vanaf vandaag aanschafsubsidie voor milieuvriendelijke auto

door admin
Spanje geeft vanaf vandaag aanschafsubsidie voor milieuvriendelijke auto

Het wagenpark in Spanje is het tweede oudste van Europa na Griekenland met auto’s die een gemiddelde ‘leeftijd’ van 12,7 jaar hebben. Particulieren krijgen een financiële vergoeding van 4000 euro bij de aanschaf van een geheel klimaatneutrale auto en van maximaal 800 euro bij aanschaf van een nieuwe brandstofauto. In totaal zal 250 miljoen euro worden geïnvesteerd in de vernieuwing van het wagenpark, waarvan 230 miljoen bestemd is voor personen- en commerciële auto’s en nog eens 20 miljoen voor industriële voertuigen en bussen. De vergoeding wordt alleen toegekend voor de aanschaf van een nieuwe auto. Wanneer bij aanschaf van een elektrische auto een auto van minimaal zeven jaar oud wordt ingeruild, wordt de aanschafsubsidie verhoogd naar 5.500 euro, waar de fabrikanten nog eens een korting tot 1000 euro bij mogen geven. 

De gemiddelde leeftijd alle rondrijdende auto’s in Spanje is 12,7 jaar. Alleen in Griekenland zijn de auto’s gemiddeld ouder. Met het vandaag ingevoerde stimuleringsplan moet het oude wagenpark vervangen worden door elektrische auto’s of energiezuinige brandstofauto’s met label A of B, wat inhoudt dat de CO2-uistoot lager is dan 120 gram per gereden kilometer. De prijs van de auto mag niet hoger zijn dan 35 duizend euro voor brandstofauto’s en 45 duizend euro voor elektrische of hybride auto’s. De aanschafsubsidies zijn vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen die een energiezuinige of klimaatneutrale nieuwe auto aanschaft. 

De Spaanse overheid komt met het investeringsplan voor de autosector nadat de verkoopcijfers drastisch daalden in de maanden maart, april en mei als gevolg van de coronapandemie. Het budget dat bestemd is voor de stimulering van duurzame mobiliteit wordt echter niet alleen aangewend voor de vernieuwing van het wagenpark. Zo krijgen bijvoorbeeld ook gemeenten subsidies voor de aanschaf van elektrische huurfietsen en krijgen de regio’s subsidies voor het verbeteren van de infrastructuur van de oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Dit vind je misschien ook leuk