Update van de situatie rond het coronavirus in Spanje

door admin
Update van de situatie rond het coronavirus in Spanje

Hoe relatief goed het in Spanje momenteel ook gaat, dit betekent niet het einde van Covid-19. Het virus waart nog steeds rond, zij het in veel mindere mate. Zoals in veel landen waar het virus op haar retour is, leidt versoepeling van de maatregelen ook in Spanje tot incidentele grotere en kleinere uitbraken van het aantal nieuwe besmettingen. Zo waren er in Duitsland afgelopen week meer dan 500 nieuwe besmettingen vanuit één kerkgemeenschap. Door deze uitbraken vroeg op te sporen en passende maatregelen te nemen wordt verdere verspreiding van het virus effectief voorkomen. We zetten hieronder een en ander uiteen met betrekking tot de belangrijkste nieuwe uitbraken in Spanje.

Wanneer spreekt men over een uitbraak?

De Spaanse autoriteiten hanteren als definitie van een uitbraak: ‘elke willekeurige groep van drie of meer bevestigde of zeer waarschijnlijk actieve besmettingen waarin een epidemiologische link is gelegd.’ In verpleeghuizen of andere sociale gezondheidsinstellingen spreekt men al van een uitbraak wanneer er slechts één besmetting wordt geconstateerd. Op die plaatsen kunnen naar aanleiding van die ene besmetting alle nodige protocollen en controleprocedures al worden geactiveerd. Van een ‘uitbraak’ kan dus  al sprake zijn na het vaststellen van één nieuwe besmetting in een verpleeghuis.

Meeste zorgen over drie uitbraken

Op basis van de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid en de autonome regio’s is er nu in heel Spanje – met ruim 47 miljoen inwoners – sprake van om en nabij 900 actieve besmettingen in 47 uitbraken (cijfers van dinsdagmiddag 7 juli). De autoriteiten maken zich de meeste zorgen over uitbraken in de Catalaanse provincie Lerida (comarca Segrià), in de provincie Lugo in A Mariña, in de Baskische gemeente Ordizia en een uitbraak in een centrum van het Rode Kruis in Málaga.

Verpleeghuizen, seizoenswerkers, slachthuizen, familiereunies en vieringen

Het ministerie geeft geen details over de precieze locaties van de huidige uitbraken, noch over de werkelijke omvang ervan. Die details worden verstrekt door de autonome regio’s. Wel is nu officieel bekend dat het voornamelijk gaat om uitbraken in verpleeghuizen, gezondheidscentra, onder seizoenswerkers, onder werknemers van slachthuizen, op vieringen van het een of ander waar mensen zich ‘onverantwoordelijk of onbewust hebben gedragen’ of om geïmporteerde gevallen. La Rioja, Asturië en Ceuta en Melilla zijn vrij van Covid-19-uitbraken.

Terug naar een vorm van lockdown

Comarca Segrià in Catalonië

De toename van het aantal besmettingen in Lerida (150 kilometer ten westen van Barcelona) en in Galicië heeft de regionale autoriteiten ertoe gebracht een lockdown in te stellen. In de comarca Segrià (provincie Lerida in het binnenland van Catalonië) heeft die lockdown betrekking op circa 200.000 personen. Een uitbraak is in een verpleeghuis voor ouderen, een andere in een hotel in de stad Lerida waar seizoensarbeiders verbleven. In Valle d’Aran, in de Spaanse Pyreneeën volgde een uitbraak op een drukbezochte barbecue met minimaal tien besmettingen.

Galicië

In Galicië in het noordwesten van Spanje zijn twee actieve uitbraken in de provincie A Coruña in de comarca La Mariña. Gezamenlijk gaat het hier om 131 actieve besmettingen. Hier zullen gedurende vijf dagen quarantainemaatregelen van toepassing zijn op 70.000 personen. Ook zijn bezoeken aan ouderen in verpleeghuizen en de viering van evenementen of andere grote samenkomsten opgeschort.

Ordizia

In Ordizia heeft de gemeente besloten tot nader order alle publieke ruimtes, ook de parken, te sluiten. Vanaf woensdag is in deze Baskische gemeente ook het dragen van een mondkapje overal verplicht. Volgens burgemeester Ezenarro gaat het om ‘preventieve maatregelen omdat we niet weten waar we voor staan’. Men wacht nog op de uitslagen van diverse tests om de omvang van deze uitbraak in te kunnen schatten.

Ook maatregelen in Aragón

Vier comarca’s in Aragón (Cinca Medio, Bajo Cinca, La Litera en Caspe) keren terug naar de maatregelen die golden in fase 2 van het de-escalatieplan. Hier werden de uitbraken vastgesteld in slachthuizen en bij groente- en fruittelers in Zaidín (Huesca) en Zaragoza. In totaal gaat het hier om 410 besmettingen verspreid over verschillende gemeenten.

Het landelijk ministerie van Volksgezondheid heeft er, ondanks zorgen over de uitbraken, alle vertrouwen in dat ze snel onder controle zijn en er dan geen verdere aanvullende maatregelen nodig zijn.

Tijdelijk gesloten stranden

Spaanse, maar ook internationale media, waaronder InSpanje.nl, schreven maandag over 55 stranden in Andalusië die zondagmiddag tijdelijk werden gesloten voor badgasten. Dit werd gedaan omdat de toestroom van mensen op die plaatsen, onder andere aan de Costa del Sol, te groot was om nog de sociale afstand van anderhalve meter te kunnen garanderen. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de autoriteiten goed opletten en de veiligheid van de bevolking als prioriteit hebben. Vakantiegangers hoeven zich in principe geen zorgen te maken, zolang ze drukke momenten op drukke stranden mijden en altijd de plaatselijke regels in acht nemen. Nadat de drukte op zondag voorbij was, gingen ook de stranden weer open voor nieuwe bezoekers. In geen geval zijn stranden geheel ontruimd of voor langer dan een paar uur volledig afgesloten, zoals velen concludeerden op basis van diverse krantenkoppen alleen.

Reizen door Spanje

In principe kunnen alle reizigers uit Europa probleemloos door Spanje reizen. Men kan ook de comarca Segrià (Lerida) doorkruisen via de autosnelwegen A2 en AP2. Alleen de afslagen zijn afgesloten. Voor A Mariña in Galicië (140 kilometer ten oosten van A Coruña aan de Spaanse noordkust) geldt een in- en uitreisverbod gedurende 5 dagen sinds zondag 5 juli met mogelijkheid tot verlenging. Alle andere regio’s in Spanje zijn gewoon vrij toegankelijk.

Maatregelen kunnen per regio verschillen

De regering in Madrid heeft na afloop van de Staat van Alarm het beleid ten aanzien van het coronavirus overgelaten aan de autonome regio’s. Dat betekent dat elke regio zelf de te nemen maatregelen bepaalt. Zo is het in sommige regio’s, zoals Castilla y León, altijd verplicht een mondkapje te dragen. Ook Catalonië overweegt een mondkapje in alle gevallen verplicht te stellen. In regio’s zoals Andalusië of Valencia geldt weer dat een mondkapje alleen verplicht is op plaatsen waar de anderhalve meter afstand niet gehouden kan worden. Verder is het in het hele land verplicht in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen en bij het betreden van openbare ruimtes. Check bij je contactpersoon van je accommodatie of op de website van de gemeente of regio waar je verblijft wat op die locatie de precieze maatregelen zijn.

Praktijkervaring

Na een rondreis met de eigen auto door Spanje vanaf 21 juni heeft een deel van de redactie van InSpanje.nl zelf ervaren hoe een post-Covid-reis door Spanje gaat. Feitelijk is de belangrijkste nieuwigheid dat je altijd een mondkapje bij je moet hebben en je deze bij het betreden van binnenruimtes zoals horecagelegenheden, hotels, musea, supermarkten, tankstations, kerken etc. altijd opzet. In de meeste ruimtes staat desinfecterende gel bij de ingang om je handen bij binnenkomst en zo gewenst bij vertrek te ontsmetten. Receptiemedewerkers ontsmetten na iedere persoon de balie en eventueel gebruikte pennen en in veel gevallen ligt er een mat bij de ingang om je schoenzolen mee te ontsmetten. Hotels en andere accommodaties zorgen voor een grondige desinfectie van de kamers voor en na je verblijf. Tijdens het eten, op het strand, al wandelend of reizend in je eigen auto was er weinig te merken van de maatregelen, behalve een straatbeeld met mondkapjes, zijn er geen controles gezien of anderszins problemen ervaren.  

Nieuwe uitbraken zijn – ook in Spanje – een logisch gevolg van het versoepelen van de maatregelen en uitbraken kunnen blijven voorkomen tot er een goed medicijn of vaccin tegen de ziekte wordt gevonden. Dat er diverse ‘uitbraken’ zijn vastgesteld is feitelijk een gevolg van het scherpe optreden van de autoriteiten. Door adequaat op te treden (laagdrempelig testen, het isoleren van besmette personen en degenen die contact met hen hebben gehad en eventueel het op beperkte schaal instellen van lockdowns of andere quarantainemaatregelen) verwacht men nieuwe grootschalige uitbraken te voorkomen. 

Spanje nu veilig vakantieland

Spanje is een groot land dat het in vergelijking met andere West-Europese landen de laatste maanden goed gedaan heeft in het bestrijden van de pandemie en daardoor nu als een veilig vakantieland aangemerkt kan worden. Ook voor een zakenreis geldt dat men in het algemeen naar een veiliger gebied gaat dan in het thuisland. Zoals voor de meeste buitenlandse reizen geldt, check voor de zekerheid vóór vertrek hoe de situatie is in de regio waar u heen denkt te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk