Nederland waarschuwt Spanje over herstelfonds

door admin
Nederland waarschuwt Spanje over herstelfonds

Vrijdag 17 en zaterdag 18 juli komen de 27 regeringsleiders van EU-landen voor het eerst sinds de coronacrisis fysiek bijeen in Brussel. Op de agenda staan het herstelfonds van 750 miljard euro waarvan 500 miljard euro giften aan zwakkere landen en een hogere EU-begroting van 1.074 miljard euro verspreid over zeven jaren. 

Rutte wil dat in ruil voor geld uit het fonds Frankrijk, Italië en Spanje garanties geven dat ze onder meer de arbeidsmarkt en de pensioenstelsels gaan hervormen. Ook ziet Den Haag het liefst dat het herstelfonds van mogelijk 750 miljard euro leningen gaat verstrekken en geen subsidies. Twee derde van het fonds zou echter uit subsidies bestaan, maar wel verbonden aan voorwaarden. Ook Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn hier erg kritisch over.

Voor de Europese Raad van aanstaande vrijdag en zaterdag proberen de leiders van diverse lidstaten vast even met elkaar te praten om hun standpunten uit te wisselen en eventueel invloed te kunnen uitoefenen. Maandagmiddag was ook Antonio Costa van Portugal in Den Haag om met Rutte te praten en vrijdag heeft Rutte al bezoek gehad van Giuseppe Conte van Italië.

Na de ontmoeting tussen de Spaanse en Nederlandse premier lijkt het er niet op dat Rutte zijn standpunt wijzigt. Rutte stond erop dat Spanje zelf naar een ‘oplossing moet zoeken’ op de crisis veroorzaakt door de pandemie. Op de directe manier waar Nederlanders internationaal bekend om staan zei hij tegen Sánchez: ‘Het zal niet gemakkelijk zijn tot een akkoord te komen, niets in de politiek is dat, maar ik hoop het wel’. Sánchez moet de post-coronaproblemen in eigen land oplossen. 

Sánchez reist dinsdag naar Berlijn voor een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en naar Zweden, een van de andere tegenstanders van het geven van subsidies aan de zuidelijke landen via het herstelfonds. Na de afsrpaak in Stockholm gaat Sánchez door naar Parijs om te lunchen met de Franse president Emmanuel Macron. 

Rutte blijft kritiek uiten op het herstelfonds maar staat wel steeds meer alleen in dat standpunt nu ook Duitsland anders is gaan denken.

Sánchez neldde op Twitter dat het van ‘vitaal belang is om zo snel mogelijk een Europees akkoord te bereiken, want het verliezen van nog meer tijd zou het economisch herstel nog meer vertragen. We hebben een antwoord nodig dat past bij de omvang van de pandemie, waardoor we uit de crisis komen met een groener, digitaal en inclusief Europa’, besloot hij.

Dit vind je misschien ook leuk