Spanje wil nieuw begrotingspact voor herstel economie zonder belastingverhoging

door admin
Spanje wil nieuw begrotingspact voor herstel economie zonder belastingverhoging

“Voor herstel zijn, naast de 140.000 miljoen euro uit het herstelfonds van de EU, nieuwe algemene staatsbegrotingen (PGE) nodig en daarvoor roep ik de gehele politiek op om de handen ineen te slaan om nog deze termijn een nieuwe begroting goed te keuren.” Deze woorden sprak Pedro Sánchez vlak na de ministerraad van afgelopen dinsdag.

EU-steun onvoldoende voor herstel Spaanse economie

Sánchez meent dat de steun van de EU onvoldoende is om de sociale en economische gevolgen van Covid-19 in Spanje aan te pakken. “Na het stopzetten van alle economische activiteiten zal het herstel voortduren tot in 2021. De economie zal een boost krijgen dankzij de Europese steun en in 2023 en moeten gaan draaien om digitalisering, duurzaamheid en territoriale samenhang, maar om dat te bewerkstelligen zijn extra budgetten nodig.” Om die budgetten bijeen te krijgen vroeg Sánchez om steun van zoveel mogelijk partijen binnen de Spaanse politiek. 

Geen belastingverhoging binnen nieuw begrotingspact

De Spaanse regering zal geen belastinghervormingen doorvoeren zolang de economie in Spanje niet terug is op het niveau van voor de coronapandemie. De premier liet weten tevreden te zijn met wat de huidige coalitieregering in Spanje tot nu toe heeft bereikt. Ondanks de coronacrisis heeft de regering sinds de start van de regeerperiode al meer dan 55 procent van de toezeggingen uit het regeerakkoord waargemaakt. In 2023 verwacht de Spaanse premier 90 procent van alle gestelde doelen te hebben bereikt.

De stappen die de Spaanse regering van plan is te zetten voor het herstel van de economie zijn:

  • Een huisvestingsplan voor betaalbare huurappartementen en het bevorderen van renovatie van woningen.
  • Investeren in infrastructuur waarin wordt gefocust op het verbeteren van het Cercanías-netwerk (korte afstandstreinen) en het openen van spoorwegcorridors zoals de Middellandse Zee of Atlantische Oceaan.
  • Het verbeteren en vernieuwen van het beleid voor actieve werkgelegenheid. De ERTE’s zullen worden gehandhaafd als alternatief voor ontslag.
  • De overheidsadministratie zal worden herzien met een ontwerp voor een ambtenarenwet en een hervorming van het rechtsstelsel.
  • Consumentenbescherming: Er komt een koninklijk besluit over gokken en een herziening van de belasting op voedsel naar draagkracht van de consument.
  • Energie en digitalisering. Hierbij worden internationalisering van de economie en digitale rechten voor grote ondernemingen nagestreefd.
  • Wetenschap en technologie. Er komt een nationaal ontwikkelingsplan voor wetenschap, technologie en innovatie. Ook worden maatregelen genomen voor demografische gelijkheid.

Dit vind je misschien ook leuk