Is alles goud wat er blinkt?

door admin
Is alles goud wat er blinkt?

Door corona werd niet alleen de sportkalender op zijn kop gezet maar stuiterden de beurzen dit voorjaar alle kanten op. Met een niet minder spectaculair vervolg in de zomer met onder meer een hard dalende dollar en dus die opmerkelijke run op goud. Het team van beursspecialisten van Binck Bank Spanje & Portugal krijgt dagelijks vragen van beleggers over beleggen in goud. Is dit wellicht toch het moment om – een deel van – uw geld voor een gulden investering aan te wenden? Gaat de goudprijs inderdaad nog verder stijgen of doet u er – zeker in deze virustijden – juist wijs aan de koorts in deze markt op afstand te houden?

Waarom is de prijs zo gestegen?

De extreem lage rente zorgt ervoor dat beleggers goud als een waardevast alternatief voor spaargeld zien, er is dus meer vraag. Maar ook de minder gunstige economische vooruitzichten in de VS, waardoor de dollar minder waard is geworden zijn van invloed op de goudprijs. Goud is immers een vluchthaven in onzekere tijden en het Covid-19 virus zorgt voor veel onzekerheid en daardoor ook voor volatiele markten.

Moet ik wel of niet in goud investeren? 

Goud is bij een aantal beleggers een vast onderdeel in de portefeuille, maar anderen moeten er juist niets van hebben. De beroemdste in die laatste groep is waarschijnlijk Warren Buffett, die het nut van beleggen in goud simpelweg niet ziet omdat het edelmetaal behalve als sieraad nauwelijks een functie of toepassing heeft. “Het doet niks en staart je alleen maar aan”, aldus Buffett, die liever in aandelen investeert.

Moet u nu wel investeren of niet en zo ja, is dit überhaupt het goede moment? Die afweging zult u uiteindelijk zelf moeten maken en hangt af van uw persoonlijke situatie, waarbij wij u adviseren om u vooraf goed in te lezen in de mogelijkheden en risico’s van investeren in goud.

Gouden tip?

Elke dag hebben onze beursexperts – Taco te Gussinklo, Martin Totté en ondergetekende – overleg over de trends op de financiële markten. Bovendien bespreken we de meest voorkomende vragen die beleggers ons stellen zodat we weten wat hen bezighoudt. Deze zomer is dat dus goud. Daarom hebben we ons extra verdiept in alle mogelijkheden die de internationale beurzen bieden en kunnen we al uw vragen over beleggen in goud beantwoorden.

Of u nu wilt investeren in een mooi gouden sieraad of een goudklompje, in ETF’s wilt beleggen of in een mijnbouwbedrijf, wij geven u meer informatie over de mogelijkheden en de voors en tegens. Aarzel dus niet contact met ons op te nemen voor meer uitleg over de goudmarkt!

Kaspar Huijsman is directeur van BinckBank Spanje & Portugal. kaspar.huijsman@binckspanje.com. BinckBank is onderdeel van Saxo Bank. Het team in Spanje en Portugal verleent service voor de beleggingsrekeningen van beide banken.

Deze informatie is afkomstig van BinckBank Spanje en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Dit vind je misschien ook leuk