Consumentenprijsindex in Spanje daalt opnieuw in juli

door admin
Consumentenprijsindex in Spanje daalt opnieuw in juli

Na afloop van de noodtoestand nam de mobiliteit in Spanje toe, wat leidde tot een stijging van de vraag naar brandstof. De toeristische sector heeft echter niet in die mate van deze mobiliteit kunnen meeprofiteren waarop in eerste instantie gehoopt werd. De prijsdaling van goederen en diensten in deze sector is dan ook de belangrijkste oorzaak van de daling van 0,6% van de cpi in juli (vergeleken met het vorig jaar). Ook de prijs van voedingsmiddelen daalde, met name die van groente en fruit. 

Door de reisrestricties tijdens de noodtoestand voor zowel het privé als het openbaar vervoer, was de daling van de brandstof- en energieprijs in de maanden april, mei en juni nog de voornaamste oorzaak van de lage cpi. Toen daar vanaf eind juni verandering in kwam, was het volgens het Spaans Instituut voor Statistiek INE de transportsector die de grootste positieve invloed op de cpi van juli had. Ondanks dat, was in juli de cpi 4,5% lager vergeleken met juli van het vorig jaar. 

Horeca grootste invloed op daling inflatie-index

Met name de prijs van vliegtickets daalde in juli aanzienlijk om nog zo veel mogelijk toeristen aan het reizen te krijgen. Een vliegticket was in juli 7,1% goedkoper dan in juni en 6,3% goedkoper vergeleken met juli van het vorig jaar. De grootste invloed op de inflatie-index had de Spaanse horeca; voor hotelovernachtingen bijvoorbeeld gold een daling van 11,1% op jaarbasis en van 11,5% ten opzichte van juni. 

Ook de recreatie- en cultuursector veroorzaakten een daling van de inflatie-index met een daling van 1,1% in juli. Datzelfde geldt voor de telecommunicatie waar sprake was van een daling 1,2% die met name veroorzaakt werd door een afgenomen vraag naar telefoondiensten, in tegenstelling tot de stijging van een jaar eerder. 

De inflatie-index nam mede af door de gemiddelde prijsdaling van voedingsmiddelen (met name groente en fruit) en niet-alcoholische dranken. Fruit was in juli nog steeds 9,6% duurder vergeleken met juli vorig jaar, maar 5,8% goedkoper vergeleken met juni van dit jaar. Groente was in juli 2,7% goedkoper dan in juni dit jaar. 

‘Covid-19-producten’ goedkoper in juli

Het INE signaleert een prijsverlaging van alle essentiële producten en diensten die tijdens de noodtoestand het meest werden afgenomen, de zogeheten ‘covid-19-producten’. Daaronder vallen voedingsmiddelen, dranken, tabak, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, geneesmiddelen, producten voor huisdieren, water en overige diensten of abonnementen op platforms als streamingsdiensten.

Dit vind je misschien ook leuk