Spaanse graanoogst boekt recordjaar

door admin
Spaanse graanoogst boekt recordjaar

Daarmee is het record van 24 miljard kilo uit 2016 en 2018 verbroken. Ondanks de bijna 28 miljard kilo die dit jaar geoogst is, blijft Spanje voor een aanzienlijk deel van de vraag naar graan afhankelijk van import uit het buitenland. Het graan is vooral bestemd als veevoer voor de intensieve veehouderij, voornamelijk voor varkens. Spanje is wereldwijd een van de grootste varkensvleesproducenten. 

Spanje is grootste Europese graanimporteur

Als het om groente, fruit, wijn of olijfolie gaat is Spanje een typisch exportland, maar als het om graan voor de nationale veestapel gaat is het land voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse import. Spanje is van alle EU-lidstaten de grootste graanimporteur. 

De jaarlijkse vraag naar graan ligt in Spanje tussen de 35 en 36 miljard kilo, waarvan zo’n 26 miljard kilo gebruikt wordt voor veevoer, 5 miljard kilo voor menselijke consumptie en de rest voor overige industriële verwerkingen. Dat maakt dat zelfs in de jaren met recordoogsten nog steeds een aanzienlijk deel van de vraag uit het buitenland moet komen. 

Het geïmporteerde graan komt voornamelijk uit overige EU-landen. De Europese graanoogst voor dit jaar wordt geschat op zo’n 305 miljard kilo. Dat is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van voorgaande oogsten, maar aanzienlijk lager dan de 321 miljard kilo die de Europese oogst van het vorig jaar opbracht. Deze Europese daling wordt gecompenseerd door een stijging op mondiaal niveau, met een recordoogst van 2.790 miljard kilo graan, 3% meer dan vorig wereldwijd werd geoogst. Met een geschatte voorraad van 3.666 miljard kilo graan kan ruimschoots worden voldaan aan de mondiale vraag van 2.735 miljard kilo graan. 

Prijsstagnatie

De toegenomen graanoogst veroorzaakt prijsstagnatie op de binnenlandse markt met ongeveer 147 euro per ton gerst in land van herkomst en 175 euro voor een ton tarwe of mais. Bovendien daalde de vraag naar mais voor het generen van biobrandstof als gevolg van de gekelderde olieprijzen tijdens de coronapandemie, wat eveneens bijgedragen heeft aan de graanprijsstagnatie. 

Dit vind je misschien ook leuk