Veel werkgevers in Spanje willen vervroegde pensioenregeling voor 55-plussers

door admin
Veel werkgevers in Spanje willen vervroegde pensioenregeling voor 55-plussers

Veel werkgevers in Spanje zien zich genoodzaakt om op korte termijn aanpassingen door te voeren in hun personeelsbestand nu de tijdelijke financiële overheidshulp, zoals bijvoorbeeld de getroffen ERTE-regelingen, ten einde loopt. Voor veel werkgevers is de steun die door de overheid werd gegeven om tijdens de crisis het hoofd boven water te houden ontoereikend voor hun toekomst. 

Einde overheidssteun

Voor de zomer had de Spaanse overheid aan werkgevers- en werknemersorganisaties laten weten in het najaar de algemene steunmaatregelen stop te zetten om zo de zwaar getroffen sectoren zoals het toerisme extra te kunnen helpen. Dit veroorzaakte de nodige weerstand en spanningen bij zowel de werkgevers als de vakbonden. Met inmiddels een heel ander economisch scenario dan afgelopen juni nog het geval was, zal de minister van Werkgelegenheid Yolanda Díaz eind augustus de onderhandelingen met de sociale partners hervatten. 

Adviesaanvragen vervroegde pensioenregelingen meer dan verdubbeld

Sinds juni kloppen steeds meer werkgevers uit de zwaar getroffen sectoren zoals de luchtvaart-, auto-, distributie- en textielsector aan bij de grote consultancybureaus voor ondersteuning bij de herstructurering van het bedrijf. Daarbij is het aantal aanvragen met betrekking tot regelingen voor vervroegd pensioen meer dan verdubbeld. 

Regeling voor werknemers vanaf 55 jaar met gemiddeld 80% van nettosalaris

Naar verwachting zal er dit najaar een golf van vervroegde pensioenregelingen worden getroffen voor werknemers in de leeftijd vanaf 55 jaar. Werkgevers hopen daarmee vooruit te lopen op een mogelijk besluit van de Spaanse overheid om de voorwaarden voor het treffen van vervroegde pensioenregelingen aan te scherpen, zoals dat ook het geval was in de vorige economische crisis. 

Volgens consultancybureau Willis Towers Watson richten werkgevers zich op werknemers vanaf 55 jaar, met de grootste focus op de werknemers van 57 en 58 jaar. De regeling, die in de meeste gevallen bestaat uit vroegtijdig vertrek met 80% of 70% van het nettosalaris, zou moeten eindigen op het moment dat de 63-jarige leeftijd is bereikt. 

Dit vind je misschien ook leuk