Spaanse minister voorziet economische groei in derde kwartaal

door admin
Spaanse minister voorziet economische groei in derde kwartaal

Deze door de minister en derde vicepremier van Spanje verwachte groei volgt op een historische daling van het bbp van 18,5% in de maanden april, mei en juni. Calviño benadrukte op de conferentie ‘El sistema financiero en la crisis de Covid 19. Retos y compromisos’ dat vanaf het moment dat de noodtoestand werd opgeheven er weer sprake is van economische groei. 

Indicatoren voor economische groei

De minister staat niet alleen in haar standpunt dat ook door andere organisaties wordt gedeeld zoals BBVA Research, denktank Funcas en de Onafhankelijke Autoriteit voor Fiscale Verantwoordelijkheid (Airef). Zij voorspellen eveneens een groei van meer dan 10%, Airef zelfs van 15,2%, in het derde kwartaal van dit jaar. De voorspelling is gebaseerd op diverse indicatoren die wijzen op de herstart van de economische activiteit in Spanje zoals de gestegen uitgaven die worden gedaan met creditcards en de afname van 3,4 miljoen naar minder dan één miljoen werknemers met een tijdelijke werkloosheidsregeling (ERTE). 

Herstel niet voor alle sectoren

Het economisch herstel zal echter nog ontoereikend en bovendien ongelijk over Spanje verdeeld zijn. In het eerste half jaar van 2020 bereikte de Spaanse economie een dieptepunt dat nooit eerder in de geschiedenis in vredestijd is voorgekomen. De afgekondigde noodtoestand veroorzaakte een daling van het bbp van liefst 22%, een percentage dat in de verste verte niet binnen een jaar kan worden teruggewonnen. Bovendien zijn er nog sectoren die ondanks de afgeronde de-escalatie er nog niet in zijn geslaagd hun activiteiten weer volledig op te starten. 

Verlenging ERTE’s

Calviño erkent dan ook dat het herstel niet in alle sectoren, zoals het toerisme, en evenmin in alle delen van Spanje gelijk zal zijn als gevolg van de wereldwijde afgenome vraag en opgelegde restricties. Afgelopen week liet de minister de mogelijkheid open om de ERTE-regelingen die zijn getroffen als gevolg van covid-19 langer door te laten lopen dan de huidige einddatum van 30 september. Aanstaande vrijdag zullen de onderhandelingen voor een nieuwe einddatum van de ERTE’s van start gaan. 

Volgens de minister is er nog steeds sprake van een v-vormig economisch herstel, maar met een asymmetrisch verloop, dat wil zeggen met een langere periode van herstel dan de daaraan voorafgaande periode van daling. Dat zal alleen gebeuren als in het laatste kwartaal nieuwe virushaarden onder controle gehouden kunnen worden. Daarom heeft de Banco de España aangedrongen op een drastische uitbreiding van de contactonderzoeken om zo een mogelijke nieuwe noodtoestand te helpen voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk